‘Een bijzondere speld in een hooiberg is het zoeken waard’ zo luidt een gezegde. Maar als die speld een woning is, kan de lust tot zoeken je halverwege vergaan. Want in de huidige woningmarkt is het aanbod schaars en de vraag groot. Bovendien is zo’n speurtocht voor de meesten geen dagelijkse bezigheid, zeker niet als die zich ook nog afspeelt in het buitengebied met zijn eigen wetten en regels. Goede hulp en een objectief advies zijn dan meer dan welkom. Daarom besloot diplomaten echtpaar Klaas en Anneke van der Tempel tot een zoekopdracht bij een Buitenstate-makelaar om hun droomhuis in Zuid-Oost Friesland te be-machtigen.

de heer en mevrouw van der Tempel

Klaas en Anneke van der Tempel bij de voordeur van hun fraaie pastoriewoning

Klaas en Anneke: ooit woonden ze overal ter wereld van Canada tot Kazachstan, maar na hun pensioen kozen ze voor het Friese Aldhoarne in het gebied waar een deel van hun jeugd ligt. ‘Mijn ouders komen oorspronkelijk uit Gorredijk, en ik ben in Heerenveen geboren, ‘ vertelt Anneke, voorzien van een charmant accent. ‘In 1951 vertrokken we naar Vancouver en daar bracht ik mijn jeugd door. Toen ik in Nederland was om mijn “roots” te verkennen, ontmoette ik Klaas en als studenten bleven we in Leiden wonen.’ Ook Klaas komt oorspronkelijk uit Fryslan en leerde als 8-jarige polsstokspringen en schaatsen in Franeker. Ook zijn ouders gingen ‘overzee’, naar Nederlands Indië, maar keerden in 1953 weer terug.’ Het zijn de goede jeugdherinneringen die het stel deed besluiten om na de pensionering van Klaas de rust van Friesland weer op te zoeken.

Maar hoe zoek je in een gebied dat je nog wel kent van ruim een halve eeuw geleden, maar nauwelijks meer in de huidige staat? Wat zijn leuke dorpen en goede buurten? Wat is een goede prijs/kwaliteit verhouding? Op hun speurtocht door dit prachtige (natuur)gebied met zijn historische dorpjes bezocht het stel in september 2016 een huis in Langezwaag waar ze Buitenstate-makelaar Sierd Moll tegen het lijf liepen. Na enige gesprekken waarin ze veel vertelden en Sierd luisterde, had de makelaar hun wensen en eisen helemaal in beeld en werd op basis van no cure no pay een zoekopdracht gegeven.

‘Super positief en noodzakelijk,’ is de mening van Klaas en Anneke over die zoekopdracht. ‘ Tijdens het gesprek kregen we goed beeld van de realiseerbaarheid van onze wensen, en daarna waren we veel minder tijd kwijt met zoeken:  we kregen alleen de woningen die aan onze criteria voldeden. Bovendien gaf Sierd veel suggesties, de communicatie verliep soepel, snel en correct.’ 

De karakteristieke entree van de woning

En zo kwam in december een fraaie pastoriewoning uit 1926 in het Friese Aldhoarne te koop, toevallig een huis uit Sierd’s eigen aanbod. Dat dit huis liefde op het eerste gezicht was, is nu, ruim een jaar na dato duidelijk te zien. Want dit huis past Klaas en Anneke als een handschoen. Ze zitten in de huiskamer of ze afgelopen decennia niet anders hebben gedaan. Anneke heeft haar vaste plek bij het raam, en Klaas prominent in de leunstoel midden in de kamer. De inrichting is modern, maar veel herinnert nog aan vroeger en  ‘een vorig leven’. Zo ook de buitenzijde van deze karakteristieke woning:  aangepast aan de huidige normen, maar met behoud van alle authentieke details, overstek en erker. Hier zijn Klaas en Anneke gelukkig.

Bij de kaasboer

De kaasboer komt in Aldhoarne aan huis met heerlijke verse kaasproducten!

Bent u ook op zoek naar een woning en ziet u door de bomen het bos niet meer? Loopt u tegen bepaalde wetten en regels of een bouwkundige staat aan waar u meer over wilt weten? Of vraagt u zich af of de vraagprijs wel reëel is? Een Buitenstate makelaar is als geen ander thuis in een bepaalde regio in het buitengebied.

 


De zoekopdracht

U kunt een Buitenstate-makelaar inschakelen om uw droomhuis voor u te zoeken via een zoekopdracht. Zet samen uw eisen, wensen en voorkeuren op een rij en bespreek de haalbaarheid. Ook kunt u afspraken maken met de makelaar over hoe actief hij voor u op zoek gaat. Kijkt hij alleen in zijn eigen bestand of ook in het NVM-uitwisselingssysteem? Houdt hij u ook op de hoogte van panden die niet via een makelaar worden aangeboden, het zogenoemde 'particuliere aanbod'? Of gaat hij zelfs zo ver dat hij op basis van zijn plaatselijke kennis u wijst op panden die aan uw criteria voldoen, en neemt hij desgewenst contact op met de eigenaar of hij bereid is te verkopen? Het kan allemaal geregeld worden. Met uw Buitenstate-makelaar.

U kunt hier een Buitenstate makelaar bij u in de buurt vinden.



Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht