Ons kikkerlandje is een aaneensluiting van vernieuwing in het landschap, wegennet en woningbouw. Nieuwe woonwijken en bedrijventerreinen schieten als paddenstoelen uit de grond nu de economische situatie dat toelaat. Natuurcompensatie zorgt ervoor dat er nog meer cultuurgrond verdwijnt. Om ons land goed bereikbaar te maken of te houden, worden er nieuwe wegen, watergangen of spoorwegen aangelegd. Nieuwe ontwikkelingen in een klein land waarbij het voor de overheid soms noodzakelijk is eigendommen te ontnemen in de vorm van een onteigening. Kortom: agrariërs krijgen vaak vroeg of laat te maken met onteigening. Wil de overheid over (een deel van) uw grond beschikken? Dit kan Schep voor u doen.

Onteigening is een lastig proces, maar met de juiste aanpak kan het voor alle betrokkenen toch positief eindigen. Schep Makelaars wordt regelmatig ingezet om de onteigening zo soepel en gunstig mogelijk te laten verlopen. Het begint met de verplichting van de overheid om eerst te overleggen met de grondeigenaar om zo overeenstemming te bereiken over de verkoop ervan. Dit traject noemen we minnelijke verkoop of minnelijke onteigening. Als het niet lukt om in deze fase tot overeenstemming te komen over de verkoop of de hoogte van de vergoeding kan de overheid overgaan tot gerechtelijke onteigening.

Schadeloosstelling bepalen

Bij onteigening is de overheid verplicht u volledig financieel te compenseren conform de Onteigeningswet en rechtspraak. De hoogte van de schadeloosstelling is lastig vast te stellen. U heeft recht op compensatie van de waarde van de onroerende zaken die u bezit (vermogensschade), voor de inkomensdaling door het verlies van grond of door hogere kosten voor een ander bedrijf of woonhuis (inkomensschade) en voor verhuis- en andere kosten zoals het inschakelen van een Schep onteigeningsdeskundige (bijkomende schade). Om te bepalen of u schade lijdt, dient bepaald te worden of er sprake is van een planologisch slechtere situatie, of u de schade bij aankoop van eigendommen heeft kunnen voorzien, of u door gedragingen (actief of passief) het risico op schade aanvaard heeft en of de schade niet reeds op andere wijze is vergoed. Indien er na deze lange toetsing sprake is van schade, dient ook nog rekening gehouden te worden met het feit dat iedere burger een deel van de schade zelf behoort te dragen, verdisconteerd in de factor normaal maatschappelijk risico.

Juiste strategie

Bij elke onteigeningsprocedure is het van belang om in een vroeg stadium al een deskundige van Schep Makelaars in te schakelen. Met praktische, fiscale en juridische ondersteuning worden diverse alternatieven onderzocht voor het bepalen van de juiste strategie. Door onze uitgebreide kennis over waardebepaling, de Onteigeningswet en de jurisprudentie op dit gebied bieden wij vanaf het eerste moment meerwaarde. Via een taxatie kan de officiële waarde van het eigendom bepaald worden, waarmee u direct een belangrijke indicator in handen heeft voor de hoogte van de schadeloosstelling.

Gerechtelijke onteigening

De Schep onteigeningsdeskundige behartigt uw belangen. Lukt het niet om in minnelijk overleg onderhandelingen over de onteigening van uw grond te voeren met de overheid? Onze deskundige kan uw slagingskans inschatten en helpen met het indienen van bezwaarschriften als het tot een gerechtelijke onteigening komt.

Ons doel is dat u tevreden bent

De belangen van de overheid en die van u, als eigenaar van het agrarisch onroerende zaken en land, zijn tegengesteld. Ons doel is om voor u een zo goed mogelijk (financieel) resultaat te behalen en om ervoor te zorgen dat u tevreden terugkijkt op deze belangrijke gebeurtenis.

Voor meer informatie, klik hier.

 


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht