Particulieren en ondernemers die na 1 september 2012 maar vóór 1 januari 2015 hun woning of bedrijfspand hebben gekocht en binnen 36 maanden daarna deze weer doorverkopen, kunnen dit doen zonder dat de volgende koper de volle overdrachtsbelasting moet betalen.

De koper is dan alleen nog overdrachtsbelasting verschuldigd over de waarde van de onroerende zaak voor zover die de vorige verkoopprijs overstijgt, mits over de vorige verkoopprijs overdrachtsbelasting was verschuldigd of omzetbelasting die in het geheel niet in aftrek kon worden gebracht. Deze tijdelijke stimuleringsmaatregel zal bij wet worden geregeld in het Belastingplan 2013, maar bij Besluit geldt de regeling al vanaf 1 september 2012.

Volledig artikel

Particulieren en ondernemers die na 1 september 2012 maar vóór 1 januari 2015 hun woning of bedrijfspand hebben gekocht en binnen 36 maanden daarna deze weer doorverkopen, kunnen dit doen zonder dat de volgende koper de volle overdrachtsbelasting moet betalen. Die overdrachtsbelasting bedraagt voor woningen 2% en voor ander vastgoed 6%. De koper is dan alleen nog overdrachtsbelasting verschuldigd over de waarde van de onroerende zaak voor zover die de vorige verkoopprijs overstijgt. Vereist is wel dat over de vorige verkoopprijs overdrachtsbelasting was verschuldigd die niet in mindering is gekomen op schenk- of erfbelasting of omzetbelasting die in het geheel niet in aftrek kon worden gebracht.
 
Momenteel bestaat in de overdrachtsbelasting al een soortgelijke tegemoetkoming voor kort opvolgende verkrijgingen, maar daarbij geldt een doorverkooptermijn van zes maanden.  
 
Deze stimuleringsmaatregel is tijdelijk en zal bij wet worden geregeld in het Belastingplan 2013. Het Belastingplan 2013 treedt in beginsel op 1 januari 2013 in werking. Echter om de huidige stagnerende vastgoedmarkt te helpen vlot trekken, is er een besluit uitgevaardigd als gevolg waarvan de stimuleringsmaatregel al op 1 september 2012 in werking treedt. Vereist is dat de ‘eerste’ verkrijging zaak op of na 1 september 2012 plaatsvindt. De hier besproken verlenging van de zesmaandentermijn tot een zesendertigmaandentermijn is van tijdelijke aard. Indien geen aanvullende maatregelen komen, zal deze zesmaandentermijn na 1 januari 2015 weer gelden. 
 
Bron: Ministerie van Financiën, 31-8-2012, nr. BLKB 2012/1399M; Ministerie van Financiën, 3-9-2012, Nieuwsbericht.


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht