Lange tijd waren huizenkopers in Nederland duurder uit dan in Duitsland en België. De huidige prijzen zijn echter gedaald tot het niveau van de direct omringende landen. Volgens economen een gunstige ontwikkeling.

Huizenkopers waren in Nederland lange tijd veel duurder uit dan in Duitsland en België. Sinds de top van de markt in 2008 zijn de prijzen in Nederland met bijna een vijfde gedaald tot gemiddeld € 215.000. Dit is ongeveer hetzelfde niveau als in Duitsland en België, waar de prijzen in dezelfde periode juist met zo’n 10% stegen.

De Britse huizenprijzen hebben zich door het ruime monetaire beleid hersteld en liggen inmiddels ruim boven het vorige hoogtepunt. Een gemiddelde Britse woning kost nu omgerekend € 276.000. Buiten Londen is de gemiddelde prijs € 244.000. Volgens woningmarkteconoom Paul de Vries van Rabobank zijn de Nederlandse huizenprijzen in de jaren negentig sneller gestegen dan in andere landen, als gevolg van de invoering van de aflossingsvrije hypotheek en de spaarhypotheek. ‘Nu we deze hypotheekvormen weer afschaffen daalt de leencapaciteit en dus de woningprijs.’ De marktomstandigheden verschillen sterk per land.

‘De kwaliteit van de huizen, de hoogte van de hypotheekrente en de fiscale aftrekmogelijkheden zijn niet overal gelijk’, zegt Harry van der Heijden van de TU Delft. ‘Ook liggen de prijzen binnen landen soms verder uiteen dan in Nederland.’ Zo zijn huizen direct over de grens in Duitsland nog altijd aanzienlijk goedkoper. Maar in steden als Frankfurt en München ligt de waarde van woningen juist boven het niveau in Amsterdam en Utrecht. Een gemiddeld Belgisch huis kost net als in Nederland € 215.000.

 


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht