Na de koop van een huis bent u als koper verplicht om een eigendomsakte (overdrachtsakte) en de hypotheekakte op te laten maken door een notaris. Als u een bestaande woning koopt, mag u als koper de notaris selecteren. Maar hoe doet u dat en waar moet u op letten?

Koopt u een bestaande woning? Dan mag u de notaris kiezen. Bij nieuwbouwprojecten is dat vaak niet het geval. Er is dan sprake van een projectnotaris. Waar moet u op letten bij het selecteren van de notaris? Allereerst: een overdrachtsakte en hypotheekakte zijn min of meer standaardaktes. Het is daarom helemaal niet vreemd om te selecteren op tarieven.  Vraag bij meerdere notarissen een offerte want de tarieven zijn vrij.  

Bespreek met een notaris welke werkzaamheden hij voor u kan verrichten en hoeveel dat gaat kosten. Laat vervolgens een offerte maken. Hoe meer gespecificeerd, hoe beter! Vraag wel van tevoren of aan gesprekken kosten zijn verbonden. Zowel een gesprek als het maken van een offerte behoren vrijblijvend te zijn.

Let er bij de vergelijking op of de tarieven inclusief of exclusief de inschrijvingskosten van het Kadaster zijn, in- of exclusief btw, registratierechten en/of recherchekosten. Sommige notarissen brengen extra kosten in rekening voor ‘extra’ werkzaamheden zoals:

- een hoger inschrijvingsbedrag voor de hypotheek;  
- het verrekenen van eigenaarsbelastingen;
- het (al dan niet gedwongen) verzetten of verplaatsen van een afspraak;
- het niet ruim tevoren ontvangen van hypotheekstukken van de bank;
- het extra bellen en verzoeken om hypotheek- of aflossingsgegevens van de bank;
- het niet tijdig ontvangen van waarborgsom en/of bankgarantie;
- het opvragen van reserve- en onderhoudsfondsen bij de VvE (bij een appartement);
- het vragen van toestemming van de gemeente bij de overdracht van een erfpachtsrecht;
- het maken van een onderhandse volmacht voor aan- of verkoop.

Leg alles vooraf goed vast. Vraag een gespecificeerde offerte. Let op dat u bij voorkeur afspraken niet verzet. Last-but-not-least: informeer bij anderen naar een goede notaris.


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht