De tijd van de ‘overuren voor de (buiten)verfkwast’, is weer aangebroken. Natuurlijk kijkt u eerst of het weer zich leent voor schilderwerk (liefst windstil, geen regen en minimaal 15 graden), maar ook de voorbereiding, ondergrond en afwerking zijn cruciaal voor een mooi resultaat. Probeer daarnaast het milieu zo min mogelijk te belasten. Buitenstate geeft tips.

Laat u allereerst bij de aankoop van verf goed voorlichten. En vergeet niet dat alle verf (ook de watergedragen) schadelijke stoffen bevat. Ook verfafbijtmiddelen en kwastenreinigers bevatten oplosmiddel, vaak dichloormethaan. Afbijtmiddelen op waterbasis bevatten eveneens oplosmiddelen, zogeheten dibasic esters. Voor deze stoffen geldt net als voor oplosmiddel in verf, dat inademen schadelijk is voor de gezondheid. Bescherm u daarom goed met de juiste kleding, handschoenen en een stofkapje. Ook als u buiten werkt. Let op keurmerken zoals het Europees Ecolabel en NaturePlus; die zien onder meer toe op zo min mogelijk gebruik van pigment en oplosmiddelen (VOS).

Begin daarna met het verwijderen van  oude verflagen. Dat is nodig als de oude verf er echt afbladdert, of als niet bekend is of de onderlaag op terpentine-  of op waterbasis is; de nieuwe laag moet namelijk hetzelfde verdunningsmiddel bevatten. Vul en egaliseer zo nodig  scheuren, gaten en oneffenheden met houtvulmiddel. Schuur het oppervlak met schuurpapier korrel 120, en maak de ondergrond vet- en stofvrij. Schilder het hout eerst met een geschikte grondverf, en daarna met een passende dekverf  met hetzelfde verdunningsmiddel. Als het goed droog is, nog eenmaal licht schuren met schuurpapier korrel 320, en vet- en stofvrij maken. Tot slot: aflakken.

Onderhoud schilderwerk

 Goed onderhoud bespaart veel werk. Een eerst teken van slijtage is het verdwijnen van de glans van de verf. Schuur dan lichtjes op en lak nogmaals af. Volg het hele stappenplan, zoals hierboven beschreven, als een plakbandje dat op een stukje (ontvette en droge) verf geplakt zit, bij lostrekken stukjes verf meetrekt. Een andere manier om te testen, is door te wrijven met een doek over een plekje verf: als daarna krijtachtig poeder achterblijft is het nodig de verf te verwijderen en opnieuw te schilderen.

TIP

Zit u tussen twee verfklussen in, bewaar kwasten met waterverdunbare verf dan in een potje met water, dan blijven ze een hele poos goed. Kwasten met oplosmiddelhoudende verf zijn enkele dagen te bewaren (en blijven soepel) als u ze in een gesloten plastic zakje in de vriezer doet.Gooi de kwasten na de schilderklus weg. Lege verfblikken mogen bij het huishoudelijk afval, restanten verf horen bij klein chemisch afval.


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht