Steeds minder Nederlanders komen geld tekort. Huishoudens gebruiken het geld dat ze overhouden niet zozeer om te sparen, maar om extra af te lossen. Ruim één op de vijf woningbezitters met een hypotheekschuld (22%) heeft de afgelopen twaalf maanden extra afgelost, naast de reguliere aflossing. Nederlanders voelen zich meer ‘financieel fit’ op het gebied van hun woonsituatie dan vorig jaar. Huurders blijven daarbij flink achter bij huiseigenaren. Dit blijkt uit de ING Financieel fit Barometer.

Het percentage Nederlandse huishoudens dat aangeeft moeilijk rond te kunnen komen, daalt nu al vier jaar op rij (zie grafiek). Bijna de helft van de Nederlanders (45%) zegt nu geld over te houden vooral omdat hun inkomen de laatste jaren weer sneller groeit dan hun consumptie. Het totaal beschikbaar inkomen dat Nederlandse huishoudens ontvangen, stijgt dit jaar naar verwachting met 3%. Hun bestedingen zullen naar verwachting slechts met 2% groeien. Ook in 2014 en 2015 bleven de bestedingen achter bij het inkomen. Gezien het hoge consumentenvertrouwen lijkt het verrassend dat de bestedingen van Nederland nu zo achterblijven bij de inkomensgroei.  

Meer geld richting woningmarkt

Hoewel veel Nederlanders geld overhouden, is sparen de laatste jaren juist steeds minder populair. Wel gaat meer geld richting de (eigen) woning. Vier ontwikkelingen zorgen daarvoor: 1. Huiseigenaren lossen steeds vaker extra af op hun hypotheek. 2. Huizenkopers moeten nu (meer) eigen spaargeld inbrengen om de kosten koper van de woning te betalen. 3. Huizenkopers kunnen minder makkelijk de complete aanschafprijs van keukens, badkamers of andere grote woonuitgaven meefinancieren in hun hypotheek. 4. Vermogenden worden gestimuleerd hun geld richting de huizenmarkt te bewegen.

Schenken populair

Schenken en lenen aan kinderen met als doel bij te dragen aan aankoop van een woning, wordt steeds populairder. Het is voor jongeren steeds moeilijker om de aankoop van een woning te financieren. Voor vermogende ouders kan schenken of lenen daarbij financieel aantrekkelijk zijn. Uit de Financieel fit Barometer blijkt dat meer kinderen door hun ouders worden gesteund bij het kopen van een huis dan vroeger. Van de huizenbezitters onder de 35 heeft 18% enige vorm van financiële steun ontvangen toen zij hun eerste woning aankochten. Slechts 8% van de 35-plussers werd bij de aankoop van hun eerste woning financieel gesteund.

Huizenbezitters profiteren van stijgende prijzen, huizenkopers van de lage rente. Huurders voelen zich echter een stuk minder financieel fit op het gebied van hun woonsituatie dan huiseigenaren, vooral vanwege huurverhogingen. Zo zijn de gemiddelde woonlasten van huurders in drie jaar tijd met 8 procent gestegen, terwijl woonlasten van huizenbezitters met hetzelfde percentage zijn gedaald. Regionaal zijn er grote verschillen:


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht