Het werk van een aankoopmakelaar gaat verder dan scherp onderhandelen. Met de kennis, ervaring en 'inside information' van een aankoopmakelaar vind je sneller en makkelijker je ideale woning. "Als aankoopmakelaar hebben we de taak om een woning te vinden waarmee de koper echt gelukkig is. Dat betekent dat we ook vaak advocaat van de duivel spelen."

Er zijn vele situaties te bedenken waarin de hulp van een aankoopmakelaar goed te gebruiken is. "Als je van de stad naar het platteland wilt verhuizen en niet alle ins en outs van het landelijk gebied weet, dan heb je iemand nodig hebt die meekijkt en als klankbord fungeert. Ook weten wij meer dan er op Funda.nl staat, kunnen we samen een zoekprofiel opstellen en nemen we werk uit handen als de klant weinig tijd heeft", somt Harold van Rooij, aan- en verkoopmakelaar bij Schep Makelaars op.

Inside information

De toegevoegde waarde van een aankoopmakelaar zit hem vaak ook in de 'inside information'. "Makelaars weten wat er speelt op de lokale woningmarkt", zegt Van Rooij. Als koper heb je baat bij die informatie. Wij weten bijvoorbeeld al dat die mooie woonboerderij in de verkoop komt, voordat die op Funda.nl staat.

Daardoor hebben aankoopklanten meer keuze. Daarnaast kennen we in de meeste gevallen de verhalen achter een woning. Bijvoorbeeld dat in de bouw jaren of decennia geleden fouten zijn gemaakt, het onderhoud slecht is, er asbest kan zitten, noem maar op."

Ervaring

Ook hebben aankoopmakelaars de ervaring die bij veel kopers ontbreekt. "Neem een monument, waarvan de raampartijen zijn opgebouwd uit allemaal kleine raampjes", zegt Van Rooij. "Wil je daar dubbel glas van maken, dan betaal je raampje voor raampje voor het glaszetten. Dat kost een vermogen en je hebt een vergunning nodig. Dat soort dingen zien veel kopers niet.

Wij zijn als aankoopmakelaar dan de ervaren partij die hen hierop wijst. Ook onderzoeken we bijvoorbeeld of een pand op de juiste manier is verbouwd, of er een vergunning voor had moeten worden aangevraagd en wat de verdere historie en het voormalige gebruik van het pand zijn."

Verder laat de meerwaarde van een aankoopmakelaar zich vatten in de drie onderdelen van het kooptraject: het vinden van de juiste match tussen koper en woning, de onderhandeling en het adviseren bij het regelwerk na de koop.

De match

"Daarnaast is het onze taak om de koper een spiegel voor te houden. Is dit écht wat hij zoekt, vindt hij in deze woning alles wat hij zich wenst en past het bij zijn levensstijl? Dat betekent dat we soms advocaat van de duivel spelen, want aankoopmakelaars willen de optimale match vinden voor de klant".


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht