Helmond, 27 augustus 2015. Het herstel van de algemene woningmarkt in Nederland doet zich in mindere mate voor op de markt voor landelijk wonen, merkt de NVM. Waar er in de laatste paar maanden van 2014 een opleving leek te zijn, is er afgelopen halfjaar weer sprake geweest van een stagnatie. Voor verkopers is dit nadelig, maar voor kopers is dit zeker een kans: er is veel te koop en de prijzen zijn (nog) gunstig.

Buitenstate Makelaars, een samenwerkingsverband dat zich met 10 aangesloten makelaars specifiek richt op de markt voor landelijk wonen, herkent dit beeld. Geert Klaver, eigenaar van Klaver Makelaardij, en goed voor 40% van de landelijke vastgoedmarkt in Noord-Holland onderschrijft dit: “Veel verkopers denken dat de recente prijsstijgingen in de Randstad gelijk doorvertaald kunnen worden naar het buitengebied. Maar dat is niet zo. Hoewel het buitengebied met de huidige lage rentestand en redelijke prijzen zeer aantrekkelijk is, lieten de cijfers nog niet eenzelfde stijging zien als in de grote steden. Daardoor is het wijs om voorzichtig te zijn met de prijsstelling van woningen in het buitengebied. Dit biedt echter wel kansen voor kopers, die nog steeds megaveel vierkante meters krijgen voor een goede prijs, zeker als je dat met de stad vergelijkt”.

Minder woonboerderijen verkocht

De NVM berekent dat er in het 1ste halfjaar door NVM­makelaars in Nederland 783 woonboerderijen verkocht. Dit zijn er meer dan het 1ste halfjaar van 2014 (668 transacties), maar minder dan het tweede halfjaar van vorig jaar (888 transacties). Vooral de vraag naar woonboerderijen boven de 400.000 euro blijft achter. Het aantal transacties lag voor deze groep bijna 12% lager in vergelijking met het tweede halfjaar van 2014. Voor woonboerderijen onder de 400.000 euro was de afname 2%. De prijzen laten daarbij nog steeds een daling zien. Het afgelopen halfjaar bedroeg de gemiddelde transactieprijs 376.000 euro, terwijl dit in 2014 nog 382.000 euro was.

Woonboerderij staat 9 tot 10 maanden te koop

“Ook de oplopende looptijden wijzen erop dat van een echte opleving nog geen sprake is”, weet voorzitter Ard Klijsen van de NVM Vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed. Klijsen is met zijn kantoor in Oosterhout ook lid van Buitenstate. “Een gemiddeld verkochte woonboerderij staat op dit moment 9 à 10 maanden met een verkoopbord in de tuin. Wel is de ontwikkeling regio­afhankelijk. In het noorden bijvoorbeeld blijven vraag en verkoopprijs achter ten opzichte van midden Nederland. Dat de rente nog steeds op een laag niveau staat, heeft een positief effect op de vraag naar woonboerderijen. Helaas blijft de financiering een moeizaam traject, vooral als er nog een agrarische bestemming op de woonboerderij rust. Na herbestemming tot wonen, verloopt de financiering iets soepeler.” 

Goed onderhouden woonboerderij boert goed

Met name de goed onderhouden woonboerderijen tot 400.000 euro liggen redelijk in de markt. Boerderijen met achterstallig onderhoud zijn moeilijker te verkopen. Enerzijds omdat de bank zich terughoudend opstelt bij de financiering, anderzijds vanwege de hoge kosten die potentiële kopers kwijt zijn aan renovatie en onderhoud van dergelijke panden.

-------------------------------------------------------------------------------------

Noot voor redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Geert Klaver van Klaver Makelaardij, tel 0226-414008 of Ard Klijsen van Klijsen Makelaardij & Onteigeningszaken via 0162-426348.


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht