Mooi om naar te kijken en meestal ruiken ze ook fijn; zo denkt vrijwel iedereen over bloemen. Maar dat je ze daarnaast kan eten en dat ze bovendien lekker smaken én gezond zijn, ligt niet echt voor de hand. Zeker niet als het ook nog ‘onkruidbloemen’ zijn. Lees meer en ga zelf aan de slag met een heerlijk recept.

Lavendel kennen de meesten als heerlijk geurend kruid, maar de lavendelbloempjes –zonder de steeltjes en groene delen- zijn ook eetbaar en hebben een frisse smaak. De bloemen kun je gebruiken in vleesgerechten, in marinades voor vlees, over ijs,  maar de meest bekende manier is toch wel de combinatie met crème brûlée.

En wat denkt u van de multifunctionele rozenblaadjes? Ze worden gebruikt bij het maken van parfums, maar de tere, zachte smaak van het blad is ook prima te gebruiken in salades, desserts of voeg ze toe aan sangria of ijs.

In delicatessenzaken kan je eetbare viooltjes vinden, maar ze zijn ook makkelijk te kweken in een pot of in de tuin. Ze zijn mooi, ruiken lekker en zijn gezond in salades, gebak en dranken.

Het vlijtig liesje is ook zo’n bekende huis & tuin plant met eetbare bloembladen. Ze hebben een radijsachtige smaak en je kunt ze goed gebruiken als garnering bij salades. Of combineer ze met de fris pikante smaak van de bloemblaadjes van de (jawel…, ook eetbare) Begonia.

De bloemen van typische onkruidplanten als het klein hoefblad, de witte en paarse dovenetel, maar ook het madeliefje zijn allemaal eetbaar. Misschien weet u nog dat u vroeger de bloemen van de witte dovenetel uitzoog, dat smaakt naar honing! En het meizoentje (ofwel madeliefje) is  heerlijk over geraspte worteltjes en reinigen bovendien ook het bloed.

Om eens te proberen, hier een simpel recept met een veel gegeten bloem: die van de Oost Indische kers

Salade van Oost Indische kers

  • 4 kopjes Oost-Indische kers bloemen
  • 3 eetlepels olie
  • 2 eetlepels citroensap
  • peper
  • zout
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels kervel

Was de bloemen van de kers lichtjes want door een overdaad aan water zullen smaak en voedingsstoffen verloren gaan. Daarna dept u de bloemen droog met keukenrol of theedoek. Nu gaat u de dressing maken van de olie, citroensap (geraspte citroenschil mag ook), peper, zout en de fijngesneden knoflook. Doe de oost indische kers in een kom waarbij u tevens de kervel toevoegt. Giet er slasaus over en dien deze verse salade gelijk op om smaakverlies te voorkomen.

 

 


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht