Het nieuwe Bouwbesluit 2012, de nieuwe Natuurwet en de aangekondigde Omgevingswet. Nieuwe wet- en regelgeving stort zich bijna als een lawine over ons uit. Buitenstate geeft in het kort weer wat er gaat veranderen.

Naar verwachting treedt op 1 april  het nieuwe Bouwbesluit 2012 in werking. In dit nieuwe Bouwbesluit worden  voorschriften samengevoegd om de samenhang binnen de bouwregelgeving te vergroten, de regeldruk te verminderen en de toegankelijkheid te verbeteren. De grootste verandering in het nieuwe Bouwbesluit is dat er nu één set technische voorschriften komt voor het slopen, (ver)bouwen en gebruiken van gebouwen en andere bouwwerken, zoals bruggen en tunnels. Daarbij zijn er nieuwe en aangepaste eisen, zoals op het gebied van brandveiligheid, natuurlijke ventilatie en het geven van een nieuwe bestemming aan leegstaande kantoorgebouwen. Voor dit laatste punt geldt dat de noodzakelijke ontheffing van de gemeente komt te vervallen om de herbestemming te vergemakkelijken. Hier komen landelijke voorschriften voor in de plaats.

Voor het toepassen van het Bouwbesluit is basiskennis vereist. Er worden momenteel diverse instrumenten ontwikkeld om de toepassing van deze regelgeving in de praktijk makkelijker te maken. Hierbij gaat het onder andere om een praktijkboek, informatiebladen, opleidingen en een helpdesk bouwregelgeving. Ook de markt verzorgt opleidingen over het nieuwe Bouwbesluit en over specifieke onderwerpen, zoals brandveiligheid. In het voorjaar van 2012 wordt er een landelijk Bouwbesluitcongres georganiseerd (www.congres-bouwbesluit.nl)

Op de door staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) Henk Bleker geïntroduceerde nieuwe natuurwet is veel kritiek van natuurbeschermingsorganisaties. Bleker zelf beweert: 'Het doel van de nieuwe natuurwet verandert niet, de natuur wordt en blijft beschermd.' Staatssecretaris Bleker wil dat de nieuwe Natuurwet meer verantwoordelijkheid geeft aan de samenleving: 'Minder verboden en geboden, meer verantwoordelijkheid bij lokale overheid. Ondernemers en burgers moeten de natuur beschermen. De regels worden eenvoudiger, de natuur blijft beschermd, maar met minder bureaucratie.' In de nieuwe natuurwet blijven veel gebieden beschermd. 'Inderdaad verdwijnt bij 190 gebieden de bescherming van Natuurmonumenten. Maar 130 van deze gebieden zijn Natura 2000-gebied, dat is topbescherming. De overige 60 gebieden liggen vrijwel allemaal in de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), die ook een hoge mate van bescherming geniet door provincies. In de nieuwe natuurwet mag er op meer diersoorten gejaagd worden. 'Europese regelgeving laat 38 dieren toe als bejaagbare soort, Nederland houdt het bij 12. Maar het aantal dieren waarop gejaagd wordt, stijgt wel. Het gaat dan om dieren waarvan de stand absoluut niet in gevaar komt, maar die wel veel schade aanrichten. Aan gewassen, maar ook aan natuur. En vaak vormen deze dieren een gevaar voor de veiligheid. Die soorten kunnen we met actief wildbeheer in stand houden.' De nieuwe natuurwet moet de opvolger worden van 3 bestaande natuurwetten: de Flora- en faunawet, de Natuurbeschermingswet en de Boswet. Het wetsvoorstel voor de nieuwe natuurwet zal in het voorjaar van 2012 bij de Tweede Kamer worden ingediend.

Minister Melanie Schultz van Haegen van IenM werkt aan een nieuwe Omgevingswet. Het huidige omgevingsrecht bestaat uit ruim zestig wetten, honderd AMvB’s (Algemene Maatregel van Bestuur) en honderden ministeriële regelingen. De regelgeving op het terrein van het omgevingsrecht (ruimte, natuur, veiligheid, milieu, water, monumenten) is in de loop der jaren versnipperd tot stand gekomen. De regels missen de nodige samenhang om ze in de praktijk te kunnen toepassen. Het kabinet werkt aan een vereenvoudiging, opschoning en harmonisatie van het omgevingsrecht, waardoor planprocessen sneller kunnen verlopen.


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht