Het aantal transacties stijgt. Het aanbod daalt. En de huizenprijzen zijn dit eerste kwartaal voor het eerst in 3 jaar gestegen. Ook de NVM concludeert wederom dat de seinen van de woningmarkt op groen staan. Goed nieuws voor (ver)kopers van vrijstaande woningen in het buitengebied.

 

Het herstel dat bijna een jaar geleden is ingezet, zet steeds verder door, en dat is eigenlijk geen nieuws meer, maar inmiddels een voldongen feit. Het aantal woningverkopen zit voor het derde achtereenvolgende kwartaal in de lift. NVM Makelaars verkochten 41,5% meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Niet eerder in de afgelopen 5 jaar zijn er in het eerste kwartaal zo veel woningen verkocht. In de totale markt gaat het naar schatting om 32.700 woningen.  De gemiddelde verkooptijd van de verkochte woning bedroeg 159 dagen.

 

Nu het herstel na een jaar doorzet, komen onherroepelijk de prijsstijgingen. Die vinden zoals altijd als eerste plaats in categorie van de starters. Zo zijn de populaire starterswoningen als de tussenwoningen (0,5%), hoekwoningen (2,2%) en appartementen (2,9%) gestegen. De ervaring leert dat de prijsstijgingen als een golf door de woningmarkt gaan. Te beginnen bij de onderste laag en doorrollend naar de bovenste. Mettertijd zal deze golf ook de 2-onder-1 kappers bereiken en de vrijstaande woningen. Wat we zien in de onderste lagen, kopers kopen nu om prijsstijgingen voor te blijven, zal dan ook voor de wat duurdere woningen gaan gelden. 

Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht