Sinds het derde kwartaal daalt het aantal verkochte woningen niet meer. En de huizenprijs stijgt voor het eerst sinds 2010. Het zijn tekenen dat de woningmarkt stabiliseert. Een neerwaartse spiraal van vijf jaar, kan echter niet binnen een kwartaal veranderen. Echte prijsstijgingen worden per 2014 weer verwacht. Juist daarom is het nu een goede tijd om een woning te kopen.

De woningmarkt stabiliseert, de betaalbaarheid van de huidige woningen is uitstekend en de maatregelen rond de woningmarkt 2014 zijn helder. Dit heeft onder andere geleid tot een toenemend vertrouwen, dat zich vervolgens vertaalt in meer transacties. Door een stijgend aantal transacties ontstaat op termijn krapte op de markt en pas dan zal de gemiddelde woningprijs stijgen. Die stijging wordt pas in de loop van 2014 verwacht. 

 

Momenteel is de prijs/kwaliteit verhouding van de te koop staande woningen prima. Voor starters blijft het aantrekkelijk om te kopen, maar ook voor de huishoudens zonder restschuld die door willen stromen, is kopen een slim idee. Deze groep kan nu een groter of vrijstaand huis kopen dat nog goed betaalbaar is. Problemen doen zich voor bij doorstromers in de koopsector die een restschuld hebben, maar desondanks willen verhuizen. Deze groep –die bestaat uit ca 250.000 huishoudens- zal de komende kwartalen nog steeds moeilijk kunnen verhuizen, immers hun woningen staan voor relatief veel geld te koop.  

 

Eén van de belangrijkste factoren waarom kopers juist nu hun slag moeten slaan, blijft de goede betaalbaarheid. Het kopen van een woning is de afgelopen jaren flink goedkoper geworden. Niet alleen omdat de vraagprijzen sterk zijn gedaald, maar ook door de daling van de overdrachtsbelasting van 6% naar 2% en de lage hypotheekrente. Hoewel de afname van de woonlasten wordt getemperd door de verplichte aflossing van de hypotheek per 1 januari 2013 en stijgende gemeentelijke lasten en energiekosten, is een positieve indicator ook het consumentenvertrouwen. Dat is de afgelopen maanden gestegen, en daarmee eveneens een belangrijk teken dat het einde van de crisis –op de woningmarkt- nadert.

Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht