Calcasa heeft becijferd dat een koopwoning de afgelopen 20 jaar nog nooit zo betaalbaar is geweest. Dalende woningwaarde, lage hypotheekrente en verlaging van de overdrachtsbelasting deden de betaalbaarheid van koopwoningen dalen van 30% in 2008 naar 21% in 2012. We zijn daarmee halverwege het aller laagste niveau van betaalbaarheid: dat was 14% en werd bereikt in 1986.

Calcasa, een onafhankelijk technologiebedrijf gespecialiseerd in de geautomatiseerde waardering en de statistische analyse van onroerend goed voor hypotheek- en vastgoedorganisaties, heeft becijferd dat sinds de start van de kredietcrisis de betaalbaarheid van koopwonin­gen sterk is verbeterd door de dalende woningwaarde, de lage hypotheekrente en de verlaging van de overdrachtsbelasting. De betaalbaarheid van koopwoningen is gedaald van 30% in 2008 naar 21% in 2012. Daarmee is nog niet het laagste punt van de laatste 50 jaar bereikt; in de recessie volgend op de oliecrisis was in 1986 de betaalbaarheid gelijk aan slechts 14%.

Calcasa heeft de trend in de betaalbaarheid op de koopwoningenmarkt in een historisch perspectief gezet door de inkomens en de prijzen van woningen te onderzoeken over de afgelopen 50 jaar. Het resultaat is het verloop van de betaalbaarheid van koopwoningen in Nederland. De ontwikkeling van de betaalbaarheid wordt in dit onderzoek gedefinieerd als quotiënt van de netto woonlasten en de netto inkomensontwikkeling. De woonlasten zijn bepaald op basis van de gemiddelde woningprijzen, de hypotheekrente en de fiscale regelingen die invloed hebben op de netto woonlasten, te weten de hypotheekrenteaftrek, het eigenwoningforfait en de overdrachtsbelasting. 


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht