Uit onderzoek door consumentenprogramma Radar onder ruim duizend hypotheekbezitters blijkt dat ruim de helft van hen niet weet of zij al dan niet kunnen profiteren van de huidige lage rentestand. Zo is de meerderheid onbekend met het feit dat de rente-opslag van de hypotheek mogelijk kan verdwijnen bij overwaarde of aflossingen.

Maar dat niet alleen, uit recent onderzoek van de Hypotheker blijkt dat bij één op de vijf hypotheken de rente omlaag kan. Twintig procent van de hypotheken voldoet namelijk aan de voorwaarden om voor rentemiddeling  in aanmerking te komen. Rentemiddeling is een manier om voor meer zekerheid te kiezen door de hypotheekrente langer vast te zetten en tegelijkertijd zonder boete gebruik te kunnen maken van een lage marktrente. De hypotheekrente van de resterende rentevast periode wordt gemiddeld met de lagere dagrente van de nieuwe rentevast periode. Dit betekent dat één op de vijf huizenbezitters zijn maandlasten kan verlagen als alle geldverstrekkers rentemiddeling zouden aanbieden. Nu bieden slechts 6 van de 27 geldverstrekkers in Nederland aan klanten de mogelijkheid van rentemiddeling. De Hypotheker pleit ervoor dat alle geldverstrekkers rentemiddeling aanbieden aan hun klanten, want: ‘Nu de hypotheekrente historisch laag is, willen veel huizenbezitters hiervan profiteren en hun maandlasten verlagen. Voor veel mensen is oversluiten naar een andere geldverstrekker geen optie, omdat de boeterente erg hoog is of omdat hun huis onder water staat. Voor deze mensen is rentemiddeling bij hun huidige geldverstrekker de enige mogelijkheid om te besparen op hun woonlasten.’

Ook blijkt dat meer dan de helft van de banken een rente-opslag op de hypotheekpremie blijft incasseren, ook als het extra risico op die hypotheek er helemaal niet meer is. Wat is een rente-opslag? Bij een hypotheek die even hoog of hoger is dan de waarde van de woning rekent de bank een forse rente-opslag. Deze 'rente' rekenen zij bovenop de basisrente om het risico - dat de hypotheeknemer de volledige 'schuld' niet kan terugbetalen - te beperken. Door (extra) af te lossen op de hypotheek kunt u dit risico verkleinen of helemaal wegnemen, en dan kan de rente-opslag omlaag of helemaal vervallen.

De Consumentenbond heeft inmiddels alle banken die onterecht rente-opslagen doorberekenen aangeschreven. Maar u doet er zeker ook goed aan om dit zelf aan te kaarten bij uw bank. Heeft u overwaarde in uw woning? Heeft u de afgelopen jaren veel afgelost? Of denkt u in aanmerking te komen voor rentemiddeling? Bespaar! Neem contact op met uw hypotheekverstrekker.


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht