De Tweede Kamer heeft vanmiddag het voorstel om de zogeheten plattelandswoning in te voeren, aangenomen. Een ruime meerderheid van PvdA, VVD, CDA, PVV, SGP, ChristenUnie en de fractie-Brinkman stemde voor het wetsvoorstel. De Kamer nam al in 2009 een motie aan van het toenmalige CDA-Kamerlid Van Heugten om de status van plattelandswoningen wettelijk te verankeren. Het voorstel moet nog wel door de Eerste Kamer worden aangenomen.

GroenLinks stemde tegen, nadat een amendement van GroenLinks-Kamerlid Grashoff door de Kamer werd verworpen. Grashoff heeft twijfels over het 'laten wonen van mensen in niet-bewoonbare gebieden met veel intensieve veehouderij'.

Door de invoering van het voorstel kunnen in bestemmingsplannen voormalige boerderijen als plattelandswoningswoningen worden aangewezen. Dit geeft de woningen een speciale status.

De boerderij houdt voor de wet het karakter van een bedrijfswoning, maar kan toch door iemand anders worden bewoond. Tegelijkertijd hoeven agrarische bedrijven in de omgeving niet bang te zijn voor klachten van omwonenden over overlast.

De NVM drong al geruime tijd aan op de invoering van de plattelandswoning. De noodzaak voor nieuwe wetgeving voor agrarische woningen is volgens de NVM groot. Hiermee moet een einde komen aan de leegstand van boerderijen.


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht