Het rendement van een investering in spouwmuurisolatie is vergelijkbaar met een rente van 12 procent op een spaarrekening. Dat toont een nieuwe rekenmethode van Milieu Centraal voor het bepalen van rendementen van energiebesparende maatregelen.

Een investering in spouwmuurisolatie is in vier jaar terugverdiend. Veel mensen gebruiken de terugverdientijd als vuistregel om te bepalen of een investering slim is, maar daarbij blijven voordelen op de langere termijn buiten beeld. Milieu Centraal heeft gekozen voor een eenduidige vergelijking met spaarrente, omdat mensen daar vertrouwd mee zijn.

Voorbeeld rekenmethode
Het laten aanbrengen van 105 m2 spouwmuurisolatie (Rd = 1,3) in een gemiddelde eengezinswoning met een hr-combiketel kost 2.000 euro. De looptijd van de investering is 25 jaar en we nemen aan dat de jaarlijkse besparingen op een spaarrekening worden gezet, waarop jaarlijks 2,5 procent rente komt. Dit levert over de gehele periode een rendement op de investering op dat is te vergelijken met 12 procent rente op een spaarrekening.
Andere energiebesparende maatregelen
Ook andere duurzame maatregelen zijn zeer lucratief, blijkt uit de Standaard Rekenmethode Rendementen van Milieu Centraal. Zo heeft dakisolatie een rendement van negen procent, vloerisolatie acht procent, en dubbelglas zeven procent. Zonnepanelen hebben een rendement van zes procent.
Meer informatie
Lees hier meer over de Standaard Rekenmethode Rendementen van Milieu Centraal.

Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht