In een jaar tijd steeg de gemiddelde verkoopprijs fors: van 260.000 naar 284.000 euro. Huizenprijzen waren nog nooit zo hoog. Iedereen vraagt zich af: ‘Hoe lang gaat dit nog door? Wanneer komt er een einde aan deze stijging?’ De toekomst voorspellen kunnen we niet, maar de verwachting van banken als ING en Rabobank is dat de huizenprijzen in ieder geval de komende twee jaar nog blijven stijgen.

Het economisch bureau van ING voorspelt voor 2018 een groei van zo'n 8,5 procent en voor volgend jaar rond de 4,5 procent. De Rabobank voorspelt voor dit jaar ongeveer 8 procent en volgend jaar 7 procent groei.

Welke factoren spelen een rol?

  • Het woningtekort. Alhoewel de overheid jaarlijks 75.000 huizen wil bouwen om het tekort weg te werken, is het is nog maar de vraag of dat gaat lukken.
  • De hoogte van de lonen. De lonen stijgen op dit moment lang niet zo hard als de huizenprijzen. Vorige week voorspelde de Nederlandsche Bank echter dat de lonen de komende jaren wel flink gaan stijgen. Dit jaar met 1,9 procent, in 2019 met 3,5 procent en in 2020 met 4 procent. Die verwachte stijging kan doorwerken op de huizenmarkt als mensen hogere hypotheken afsluiten en meer gaan bieden. Of dat gebeurt, is echter niet zeker.
  • Lage hypotheekrente. De hypotheekrente ligt al jarenlang rond de twee procent en zal naar verwachting niet enorm gaan stijgen.

Volgens deskundigen heeft het er dus alle schijn van dat de huizenprijzen de komende jaren nog blijven stijgen. Zeker in de (middel-)grote steden en op andere locaties waar de vraag groot is.


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht