Naast de vele organisaties die zich, voorzien van diverse instrumenten, bezighouden met de ontwikkelingen op de woningmarkt, is er nu een bij gekomen: Bureau Stedelijke Planning met de ‘Housing Price Forecaster’. Het instrument biedt volgens het bureau een beeld van de huidige stand van de woningprijzen en in welke richting deze zich de komende periode gaan bewegen.

Volgens Dr. Pieter van der Heijde, algemeen directeur van Bureau Stedelijke Planning is de Housing Price Forecaster over de afgelopen tien jaar getest en toont een grote mate van betrouwbaarheid. ‘De voorspelling loopt ongeveer een half jaar tot een jaar voor op de feitelijke ontwikkelingen op de woningmarkt.” Volgens de Housing Price Forecaster is de woningmarkt sinds 2015 goed te noemen en is deze in dat jaar ook verder verbeterd. Maar sinds het derde kwartaal van 2015 heeft het instrument een (voorlopige) piek bereikt en is sinds die tijd aan het dalen. De verwachting is dat de woningprijzen deze ontwikkeling na een half jaar tot een jaar zullen volgen. Dus voorspelt de Forecaster dat de woningprijzen eind 2016 of begin 2017 een piek bereiken en daarna ook (tijdelijk) dalen.

Het instrument is gebaseerd op onderzoek naar macro-economische – en vertrouwensindicatoren die voorlopen op de ontwikkeling van de woningprijzen in Nederland. In de periode dat de Housing Price Forecaster lager scoorde dan de woningprijzen waren deze overgewaardeerd. In de periode dat deze hoger scoorde dan de woningprijzen waren deze ondergewaardeerd. De Housing Price Forecaster is sinds 2013 hoger dan de woningprijzen. Dit betekent dat de woningprijzen sindsdien ondergewaardeerd waren. Dit heeft geleid tot een corrigerende prijsstijging in de afgelopen jaren.


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht