De marktprijs van een Buitenstate is meer dan een simpele optelsom van (grond- en bouw) kosten. Het blijft een kwestie van vraag en aanbod. Makelaar Alex Peters van Schep Makelaars over prijsbepalende factoren.

De marktprijs van een woning is afhankelijk van veel factoren. Maar het aloude adagio ‘locatie, locatie & locatie’ staat nog altijd met stip op nummer 1. Want het maakt voor de opbrengst van uw huis heel veel uit of dit is gelegen naast de snelweg of in een groene suburb. Of wat breder: in de ‘uithoeken’ van Nederland of in de Randstad. Sinds de jaren 80 is door de overheid veel gedaan om de vraag in bepaalde gebieden te bevorderen, maar die vraag moet er wel zijn. Die kan je met geen enkele maatregel creëren. In krimpgebieden stijgen al sinds decennia de prijzen veel minder snel dan in de Randstad. Dat valt niet te voorkomen, want het is uiteindelijk de (aanwezigheid van) consument die de prijs bepaalt. 

Wat kan je zelf doen om de woningverkoop te bevorderen?

Als je een makelaar bezoekt met de vraag of hij/zij de vraagprijs van de woning wil vaststellen, dan wordt vooral gelet op wat de prijzen in de omgeving doen, de feitelijk onderliggende waarde van grond en stenen, is hieraan vaak ondergeschikt. Daarnaast telt mee:
• De grootte, vorm en ligging van de kavel
• Het ligging en kwaliteit van het huis
• De verkoopbaarheid van het huis
• De omgeving

Isolatie en algemene staat van onderhoud

Aan de kavel of ligging van het huis kan je niets doen. Maar je kunt wel zorgen dat je  huis er tip top uitziet. Zo speelt door het energielabel isolatie en duurzame materialen een steeds belangrijkere rol. Investeringen in spouwmuur- of dakisolatie en dubbelglas laten zich goed terugverdienen. Ook investeringen in het schilderwerk zijn de moeite waard. We vroegen aan makelaar Alex Peters van Schep Makelaars in Schoonhoven wat nog meer prijsbepalende factoren zijn. Als eerste noemt hij de kwaliteit van de woning: ‘Mensen zijn steeds meer op zoek naar woningen waar ze zo in kunnen en waaraan ze weinig meer hoeven te doen.’ En de kavel? Geldt daarvoor: hoe groter hoe beter? ‘Nee, ‘ ontkent Alex. ‘Zeker niet. De meesten willen gewoon een leuke tuin en privacy, en dan is zo’n 2.000 m2 groot genoeg. Verkoopt men veel meer grond, dan bieden we dat meestal apart aan. Dus paardenliefhebbers kunnen het erbij kopen als ze willen, maar als je de grond niet nodig hebt, dan verkopen we het aan de buren. Die willen vaak wel extra grond.’  

Maatschappelijke trend: mantelzorg en dubbele bewoning

Alex voegt als laatste prijsbepalende factor nog een element toe dat je de afgelopen jaren, wellicht als gevolg van de toenemende participatiemaatschappij, steeds meer ziet en dat is dubbele bewoning. ‘Als een Buitenstate groot genoeg is om te bewonen door meerdere gezinnen is dat een positief punt dat zal doorwerken in de prijs. Je ziet steeds meer jonge gezinnen met ouders die tegen het pensioen aanzitten of al met pensioen zijn, die een soort van tweezijdige mantelzorg  ontwikkelen: de eerste jaren zorgen de grootouders voor de kleinkinderen en vele jaren later wordt de zorg omgedraaid en gaan kinderen voor de ouders zorgen. Voor deze samenlevingsvorm zijn sommige Buitenstates bij uitstek geschikt.’ 


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht