1-jarige zomerbloeiers of planten in een bak hebben meer verzorging nodig dan planten in de volle grond. De basis blijft een goede plant, goede potgrond en regelmatige voeding en water.

Oh oh, wat is er de afgelopen strenge winter veel dood gegaan in de tuin! Nu het weer langzaam wat warmer wordt, is de schade aan klimop, (beuk)haag, hortensia en alle planten die toch echt ‘winterhard’ moeten zijn, duidelijk zichtbaar. Gelukkig is na ijsheiligen –midden mei- de tijd van nachtvorst ook definitief voorbij en draaien de tuincentra overuren aan de talloze kopers van frisse, nieuwe planten.

Waar moet u opletten als u een plant koopt? Kies planten die mooi compact groeien, van onderuit goed zijn vertakt, stevig zijn geworteld, geen wortels hebben die door de potjes heen groeien en geen verdroogde blaadjes. Kies ook niet voor de plant met de meeste bloemen, maar koop juist de exemplaren die nog niet bloeien. Des te langer heeft u er plezier van.

Zorg dat de bloembak, pot of kuip die u koopt, is voorzien van afvoergaten. Leg boven deze gaten enkele grote potscherven zodat ze niet verstoppen. Leg daarboven  nog enkele cm drainagemateriaal zoals kiezelsteentjes, kleikorrels of -als u streeft naar een wat lichter gewicht- stukken piepschuim. Zorg er bij het opvullen met -goede kwaliteit- potgrond voor, dat u onder de rand een gietstuk overhoudt zodat het water niet overstroomt. Een trucje is om een hals van een plastic fles in te graven en daarin te gieten. Zo komt het water beter bij de ondergrond. De kans is namelijk groot dat u in een bak wel de bovenzijde van de grond bevochtigt, maar nooit de onderkant. Goede planten voor in een bak zijn geraniums, petunia’s of grassen. Haal wel regelmatig de verwelkte bloemen eruit.


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht