Het herstel van de woningmarkt zet door ondanks een aanscherping van de leennormen, zo blijkt uit de laatste kwartaalcijfers van de NVM. Het aantal transacties nam met 27% toe ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De gemiddelde prijs is in een jaar ruim 4% gestegen. Het is het beste derde kwartaal sinds 2007. Het herstel blijkt ook uit de inhaalslag van de vrijstaande woningen.

Huis sneller verkocht

De gemiddelde tijd die een verkochte woning te koop heeft gestaan, is voor het eerst sinds de crisis gedaald tot net onder de honderd dagen. Het aantal woningen in aanbod neemt nu bijna drie jaar op rij  af. Op dit moment staan zo’n 133.000 woningen te koop tegen 176.000 in 2012. Huishoudens die hun woning te koop zetten, spelen in op het herstel door hun vraagprijzen niet langer te verlagen. De vraagprijs van een gemiddelde te koop staande woning steeg met 0,3% tot € 276.000.    

Meer vrijstaande huizen verkocht

Het aandeel tussenwoningen in de verkopen daalde tot het laagste punt sinds de metingen begonnen. ‘Slechts’ 26,7% van de verkochte huizen is een tussenwoning. In mindere mate is ook het aandeel hoekwoningen dalende. Het aandeel appartementen kent juist een stijgende trend en blijft het meest verkochte woningtype. Opvallend is echter de sterke stijging in het aandeel vrijstaande woningen. De verkopen namen toe tot 14.1% het hoogste percentage sinds 2007.

Laagste hypotheekrente ooit

Het herstel van de woningmarkt wordt vooral gedreven door de extreem lage hypotheekrente. Voor een hypotheek met een looptijd van twintig jaar is de rente nu gemiddeld zo’n 3%. Dit is het laagste niveau ooit. De aanscherping van de leennormen is hierdoor voor een belangrijk deel tenietgedaan. 

aantal verkochte woningen

Bron: NVM


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht