Op zoek naar een woning in een buitenwijk, dorp of landelijk gebied? Dan verloopt uw speurtocht niet zonder problemen. Uit onderzoek in opdracht van de branchevereniging van ontwikkelaars en bouwondernemers (NVB) blijkt dat het woningtekort vooral buiten de grote steden bestaat. De vraag naar huizen is daar groter dan in de stad.

Van het woningtekort komt 64 % voor in de regio tot 15 kilometer buiten de stad. Een derde deel van het jaarlijkse tekort betreft 'centrumstedelijke' woningen, aldus de onderzoekers. Tegenover het grote woningtekort op de bestaande markt staat volgens het onderzoeksrapport een dalend aanbod aan nieuwbouwwoningen. NVB-directeur Nico Rietdijk: ‘In Nederland bouwen we jaarlijks 20.000 woningen te weinig. Dit vertaalt zich in lange wachttijden bij woningcorporaties en sterke huurverhogingen.’ Dit wordt beaamd door verhuurbemiddelaar Pararius die recent concludeerde dat de huurprijzen in de vrije sector flink zijn gestegen door het tekort op de markt.

Te weinig bouwvergunningen

Landelijk worden in 2016 naar verwachting 43.000 bouwvergunningen afgegeven. Dat zijn er tienduizend minder dan een jaar eerder mede doordat geschikte locaties ontbreken. Vooral in de provincies Utrecht en Noord-Holland blijft de bouw achter bij de vraag. De meeste huishoudens zijn op zoek naar een grondgebonden woning, waarbij het rijtjeshuis en de hoekwoning nog steeds het populairst zijn. Volgens de branchevereniging moeten tot 2020 ieder jaar 80.000 woningen worden gebouwd om het woningtekort op te lossen. De nieuwe woningen zijn nodig om de groei van het aantal huishoudens (60.000 per jaar) op te vangen. Daarnaast worden jaarlijks circa 20.000 woningen aan de woningvoorraad onttrokken. In de periode 2020 tot 2025 zijn jaarlijks nog 70.000 nieuwe woningen nodig.


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht