Alfred Teye onderzocht aan de TU Delft hoe de huizenprijzen per regio elkaar beïnvloeden. De belangrijkste conclusie in het onderzoek van Teye is dat de huizenprijzen in Nederland met elkaar samenhangen. De prijzen in Noord-Holland beïnvloedden in de periode vóór de crisis bijvoorbeeld de prijzen in het hele land, met uitzondering van Zeeland. De beïnvloeding vanuit de Metropoolregio Amsterdam – als hoofdstad de belangrijkste economische motor - is volgens het rapport dat door Teye en het CBS is gepubliceerd het sterkst merkbaar in Utrecht en blijft zichtbaar als je de cijfers corrigeert voor onderliggende waarden, zoals veranderingen in het BBP en de rente. De beïnvloeding is het minst te merken bij landelijk vastgoed, zo blijkt uit het rapport. Immers daar is minder samenhang met de verschillende vastgoedobjecten dan in dichtbebouwde gebieden.

Onrust op woningmarkt voorkomen
Dit is niet alleen een interessante conclusie voor potentiële kopers of verkopers in betreffende gebieden, maar volgens Teye gaat deze kennis ook beleidsmakers helpen om onrust op de woningmarkt in de toekomst te voorkomen. Bovendien stelt de onderzoeker in zijn promotieonderzoek dat het verbinden van landelijke en regionale trends aansluit bij het streven van het Centraal Bureau voor de Statistiek om decentrale overheden te gaan bedienen. Een andere belangrijke conclusie uit het onderzoek is dat huizenprijzen in het centrum van grote steden op termijn sterker stijgen dan huizenprijzen in buitenwijken of buiten de stad. De reden die hij hiervoor aandraagt is dat de bedrijvigheid en de vraag in de stedelijke gebieden groter is dan op het platteland. Daartegenover staat dat de risico’s op waardedaling op de korte termijn in de binnenstad groter zijn dan in het buitengebied.

Data-analyses
In zijn onderzoek gebruikt Teye verschillende innovatieve methoden om de risico’s op de huizenmarkt te meten en te analyseren. Hij combineerde daarbij verschillende statistische analyses met recent ontwikkelde, complexe, econometrische modelleringstechnieken. Welke dat precies zijn is niet bekend maar Teye had voor zijn onderzoek wel de beschikking over de data van het CBS. Waarbij met name de gegevens vanuit de huizenprijsindex belangrijk is geweest voor zijn eindconclusies. Het CBS participeerde ook in het onderzoek en stelt dat het vestigingsklimaat en de keuze om ergens te gaan wonen ook interessante data oplevert voor energievoorzieningen, de onderwijsvraag en mobiliteitsbehoeften zowel in de stad als daarbuiten.

Het promotieonderzoek stopt dus niet bij de conclusie dat er grote prijsverschillen zijn in de huizenprijzen, maar het zal ongetwijfeld ook ingezet worden om enkele kaders te scheppen die kopers en verkopers vervolgens weer kunnen gebruiken om de marktwaarde van hun onroerend goed te bepalen. 

Wilt u meer informatie over de huizenprijzen in uw regio? Neem dan contact op met één van onze landelijke, actieve adviseurs.


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht