De gemiddelde prijs van landbouwgrond ligt rond de 50.000 euro per hectare, zo blijkt uit het kwartaalbericht Agrarische grondmarkt van landbouwinstituut LEI. De hoogste prijzen zijn te vinden in de Kromme Rijnstreek en Heuvelrug en de grootste stijging is –opmerkelijk genoeg- te bemerken in Zuid-Limburg.

De gemiddelde prijzen in de diverse regio’s lopen sterk uiteen. Zo werd in het landbouwgebied Bouwhoek en Hogeland ca. 40.000 euro per hectare betaald; in Noordelijk Weidegebied lag de prijs 1.000 euro hoger en in de Veenkoloniën en Oldambt werd gemiddeld ruim 42.000 euro neergeteld voor een hectare.

 

In het landbouwgebied Oostelijk Veehouderijgebied lag de grondprijs net iets boven de 50.000 euro per hectare. In het oosten zijn de verschillen in agrarische grondprijzen binnen de groepen van landbouwgebieden veel groter dan in bijvoorbeeld het noorden. Het grootste verschil is te vinden binnen het Oostelijk Veehouderijgebied: van 31.000 euro in het Zuidelijk Zandgebied van Drenthe tot 58.000 euro in Twente. In het Rivierengebied loopt de hectareprijs uiteen van 44.000 euro in het Centraal Tuinbouwgebied in Utrecht tot 71.000 euro in de Kromme Rijnstreek en Heuvelrug.

 

De agrarische grondprijs steeg zowel in Westelijk Holland als in het Hollands/Utrechts Weidegebied. De gemiddelde grondprijs komt in beide gebieden uit op zo'n 50.000 euro per hectare. In Waterland en Droogmakerijen is de grondprijs gestegen met 9 procent, namelijk van 34.000 euro in 2012 tot gemiddeld 37.000 euro per hectare.

 

De meest opvallende ontwikkeling in het zuiden is de sterke stijging van de gemiddelde grondprijs in Zuid-Limburg, de prijs is hier met ongeveer een kwart toegenomen tot 61.000 euro per hectare. 

Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht