Buitenstate eigenaren beschikken over een vrijstaande woning in het buitengebied vaak omgeven door de nodige grond. Juist die grond wordt in Nederland een steeds schaarser goed, zoals ook weer blijkt uit de meest recente CBS cijfers over grondgebruik.
Nederland is nog steeds een agrarisch land als je kijkt naar het bodemgebruik. Ruim 55% van de grond wordt gebruikt voor de land- en tuinbouw. Daarna volgen bos en natuurlijk terrein met 12%. Deze percentages nemen echter gestaag af door de toenemende bebouwing. Tussen 2006 en 2008 is het bebouwd terrein met bijna 7 duizend hectare gegroeid.
De bebouwing groeide tussen 2006 en 2008 van 8,1 naar 8,3 procent van de oppervlakte. Dat betreft zowel nieuw woongebied (2300 hectare) als nieuw bedrijfsterrein (3 duizend hectare).
In Zuid-Holland met grote gemeenten als Rotterdam (ruim 300 hectare erbij) en Den Haag (80 hectare erbij) was de toename van bebouwd terrein het sterkst. De grootste oppervlakte aan nieuwe woonwijken werd ook gerealiseerd in Zuid-Holland. Verder zijn er grote woonwijken bijgekomen aan de randen van grote steden, zoals Leidsche Rijn bij Utrecht, en langs snelwegen zoals Ypenburg in Den Haag. Het nieuwe bedrijfsterrein is ook voornamelijk gerealiseerd in Zuid-Holland, onder andere op de Maasvlakte (ruim 200 hectare).
Meer informatie over dit onderwerp?
Het contactformulier wordt verstuurd…
Foutje
Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.
Bedankt!
Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.
> Terug naar het overzicht