Voor werknemers die asbest saneren of er mee in aanraking komen bij het onderhoud, is het belangrijk dat er grenswaarden zijn: waarden die aangeven wat de maximale concentratie is waar mensen op het werk aan mogen worden blootgesteld. Die grenswaarden worden aangescherpt: per 1 juli voor laag risico en per 1 januari voor hoog risico.
Asbest is een gevaarlijke stof. Geschat wordt dat er jaarlijks ongeveer 900 mensen overlijden als gevolg van blootstelling aan asbest in het verleden. Ook nu worden er nog mensen beroepsmatig aan asbest blootgesteld. Dat zijn met name werknemers die asbest saneren of die er bij onderhoud mee in aanraking komen. Vanwege de schadelijke gezondheidseffecten van gevaarlijke stoffen is het belangrijk dat er grenswaarden zijn. Op dit moment geeft het Arbeidsomstandighedenbesluit één grenswaarde voor alle soorten asbest. Deze nationale grenswaarde is overigens op dit moment al tien keer strenger dan de Europese asbestgrenswaarde!
Verlaging
Toch adviseerde de Gezondheidsraad al in 2010 om de grenswaarde te verlagen en hiermee het risiconiveau voor werknemers te bereiken dat zo laag is dat het maatschappelijk aanvaardbaar wordt geacht. Bovendien wilde de Gezondheidsraad aparte grenswaarden voor zogenaamd chrysotiel asbest, en voor asbest amfibolen. Onderscheid in de verschillende soorten asbest wordt vaak gemaakt naar kleur. Witte asbest (chrysotiel), een serpentijn, is het meest toegepast. In Nederland heeft naar schatting 85 % van de aangetroffen asbest deze samenstelling. Asbest uit de groep amfibolen, zoals blauwe asbest (crocidoliet) en bruine asbest (amosiet), zijn minder vaak gebruikt.
In 2011 adviseerde de SER over de haalbaarheid van de grenswaarden: de grenswaarden van 2000 vezels/m3 voor chrysotiel, en 420 vezels/m3 voor amfibolen zouden volgens de SER haalbaar zijn. Deze adviezen zijn nu overgenomen door minister Asscher en dat wil zeggen dat er per 1 juli een verlaging van de grenswaarde voor chrysotiel wordt ingevoerd naar 2000 vezels/m3. De grenswaardeverlaging voor amfibool gaat per 1 januari naar 300 vezels/m3. Deze laatste grenswaarde wordt daarmee iets lager dan oorspronkelijk geadviseerd door de SER. Daarmee zullen de grenswaarden voor blootstelling op de werkplek en voor milieublootstelling gelijk getrokken worden.
Enerzijds is er gejuich in de branche. Anderzijds zijn veel hogere kosten van asbestsaneringen het gevolg.
Wat te doen bij asbest?
Stel, u heeft een prachtige woonboerderij of andere plattelandswoning, maar u weet dat in het dak van uw schuur asbest is verwerkt. Wat kunt u doen? Allereerst is een asbestinventarisatie rapport (SC-530) noodzakelijk. Er bestaan verschillende vormen van asbestonderzoek. U kunt een risicoanalyse laten maken, of een globaal onderzoek uit laten voeren. Bij sloop van gebouwen is vrijwel altijd een volledig asbestonderzoek verplicht. Dat onderzoek mag alleen worden verricht door speciaal gecertificeerde asbestinventarisatie-bedrijven, die in het bezit zijn van het SC-540 certificaat.
Asbest verwijderen, wordt al naar gelang de locatie en de toepassing van de asbestbron op 3 manieren uitgevoerd:
- Open Lucht
- Containment
- Glove Bag.
Het verwijderen van asbest in de open lucht is de minst gecontroleerde uitvoering. Het breken of beschadigen van het asbesthoudende materiaal moet zoveel mogelijk worden voorkomen of de breukplaatsen moeten worden behandeld met speciale stoffen, om het vrijkomen van asbestvezels tot een minimum te beperken.
Verwijderen van asbest in containment is de meest gecontroleerde methode en alleen bedoeld voor inpandige asbestbronnen. Om de bron wordt een gecontroleerde ruimte (het containment) met folie gebouwd, welke in onderdruk wordt gehouden met behulp van speciale apparatuur. De vrijkomende asbestvezels worden weg gefilterd door deze apparatuur. Na afloop van de verwijderings- en schoonmaakwerkzaamheden moet het containment worden uitgemeten door een onafhankelijk laboratorium.
Bij het verwijderen van asbest door middel van de Glove Bag methode is de asbestbron afgesloten van de directe omgeving met behulp van een ‘couveusezak’. Binnen deze zak kan zonder gevaar van emissie van asbestvezels het asbest verwijderd worden. In dit folie wordt ook het afval opgeslagen en afgesloten van de (voormalige) bron. Daarna wordt de bron met een asbeststofzuiger schoon gemaakt.
Meer informatie over dit onderwerp?
Het contactformulier wordt verstuurd…
Foutje
Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.
Bedankt!
Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.
> Terug naar het overzicht