Een hoog slagingspercentage. Natuurlijk, passend in de omgeving en erg mooi: dat zijn inheemse planten in de tuin. Want wat is er fraaier dan naar de omringende natuur te kijken wat het goed doet en dat te planten in eigen tuin? Dat kan gemakkelijk door het oogsten van zaden. Buitenstate legt uit hoe u dat doet.

Er zijn verschillende methoden om zaad te oogsten: plukken, opzuigen en opvangen. Voor de meeste planten is plukken de beste methode. U plukt de rijpe zaaddozen, of de uitgebloeide bloemen van de plant en gooit ze, per soort gesorteerd, in een emmertje. Over het algemeen kunt u ervan uitgaan dat het zaad rijp is, wanneer het losraakt. Wanneer u het zaad dus makkelijk uit een zaaddoos kunt schudden, of wanneer een pluizenbol het zaad bij zacht blazen al loslaat. Het meeste zaad is zwart of donkerbruin gekleurd als het rijp is en het voelt hard aan. Wanneer het zaad dat u gevonden hebt, wit en zacht is, bent u waarschijnlijk te vroeg met oogsten.

Na de oogst is het goed om de zaden te laten narijpen. Zoek een donkere, droge plek waar u de zaden kunt bewaren. Leg ze in een kistje, bekleed met oude kranten. U hoeft de zaden hierbij nog niet los te schudden uit de zaaddozen, of los te maken van de bloemen of pluizen. Pas na een paar weken drogen zoekt u de zaden uit.

Voor elke zaadsoort is een andere methode nodig. Bij zaaddozen moet u de zaadjes uit hun huls peuteren. Andere zaden moeten worden gedopt zoals bij peulvruchten. En weer ander zaad moet echt uit de bloemen gedorst worden. Zeef de zaden vervolgens, zodat ze schoon zijn. Dan is de kans op rot het kleinst.

Nog wat tips om het verzamelen te optimaliseren. Verzamel alleen zaad van planten in uw eigen omgeving. Deze planten hebben al bewezen dat ze er goed gedijen. Ook trekt u zo meer dieren naar de tuin: die hebben vaak een voorkeur voor inheemse planten uit hun eigen omgeving. Oogst bij droog weer om rotting te voorkomen. Ga ook niet te vroeg of te laat op pad: dan zijn de planten vochtig van dauw. Neem geen zaden van zeldzame planten: daarmee belemmer je de voortplanting van de plant. Oogst ook van veelvoorkomende soorten niet te veel zaad. Oogst één tot twee keer van een plantengroep en gebruik hierbij een klein deel van de planten. Zo brengt u de natuur geen schade toe. Oogst niet in beschermde natuurgebieden. Probeer de zaden van verschillende planten zo veel mogelijk uit elkaar te houden. Zo kunt u ze later in groepjes gesorteerd uitstrooien in de tuin.


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht