Al jaren klinkt het door in het kabinet, en nu er extra bezuinigingen doorgevoerd moeten worden omdat het begrotingstekort volgend jaar uitkomt op 4,5 procent, is het weer een item: de (gedeeltelijke) afschaffing van de hypotheekrenteaftrek. Buitenstate geeft aan wat zo ruwweg de gevolgen zullen zijn.

Waar het in andere Europese landen heel normaal is om eerst te sparen en dan pas een woning te kopen en de lening af te lossen, hebben we in Nederland een grote hypotheekschuld op onze schouders genomen. Die schuld zou een gevaar vormen voor een gezonde economie. Maar ook is er al jaren kritiek op de hypotheekrenteaftrek omdat met name rijkeren er van profiteren. Echter nu de huizenmarkt stagneert, kan een afschaffing van de hypotheekrente gevaarlijk zijn. Zeker als de rente ook nog gaat stijgen. Hoogleraar Peter Boelhouwer heeft zelfs berekend dat bij een volledige defiscalisering van het eigenwoningbezit de huizenprijs de komende zeven jaar met maximaal 30 procent kan dalen. Maar relevanter is volgens Boelhouwer wat de overheid met de opbrengsten van het afschaffen van de voordeelregel doet. Als deze opbrengsten – net zoals in Duitsland- worden ingezet om lagere inkomens fiscaal te subsidiëren, krijgt deze groep een kans om een woning te kopen. Hierdoor zou de markt weer in beweging kunnen komen. Goed verdienende eigenaren van duurdere woningen gaan er door de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek sowieso het meest op achteruit. Door de hogere belastingschaal hebben zij momenteel ook de meeste voordelen van de aftrek. Voorts zal (gedeeltelijke) afschaffing van de aftrek een stimulans geven op de markt van (duurdere) huurwoningen. Omdat momenteel maar weinigen zich in deze markt begeven – je kunt beter kopen dan huren- zal de animo naar duurdere huurwoningen stijgen.

Wat de visie van het kabinet op de toekomstbestendigheid van de hypotheekrenteaftrek is, zal uiterlijk juli 2012 bekend worden gemaakt. In korte inventarisatie leert dat VVD en gedoogpartner PVV hebben aangegeven dat aantasting van de hypotheekrenteaftrek voor hen onbespreekbaar is. Bij het CDA is dat minder helder.


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht