Is uw energierekening een grote puzzel? U bent niet de enige die er zo over denkt. Transparantie is ver te zoeken, en bovendien blijkt uit een steekproef van Vereniging Eigen Huis dat 5 tot 10% van de energierekeningen fouten bevatten, waardoor u enkele tientjes tot honderden euro's te veel betaalt.

Wilt u zelf controleren of uw energierekening fouten bevat? De volgende onjuistheden kunt u tegen komen op de energierekening:

Heeft u een fout ontdekt? Geef dit door aan uw energieleverancier en vraag om een correctie. Gebeurt er niets of lossen zij dit niet naar tevredenheid op? Volg dan het stappenplan van Consuwijzer: Wat kan ik doen als ik een klacht heb over mijn energiebedrijf?

Meer over de fouten

1.    Te hoge netbeheerkosten

Bij een verbruik onder de 500 m3 zijn de netbeheerkosten lager dan bij een verbruik van 500-4000 m3. Sommige energieleveranciers hanteren bij een verbruik onder de 500 m3 toch de netbeheerkosten van een verbruik van 500-4000 m3. Dit kan zo’n € 45 per jaar schelen. De tarieven vindt u op de website van de netbeheerder.

2.    Onjuist verbruik

Is er sprake van een draaischijfmeter voor elektra en zonnepanelen, dan komt het weleens voor dat bij een negatief verbruik, het verbruik op de nota nul is i.p.v. een negatief verbruik. Hierdoor worden er teveel leveringskosten en belastingen in rekening gebracht. U kunt bij de meterstanden op de energienota nalezen wat het verbruik is. Om uit te rekenen of het verbruik klopt, trekt u de beginstand van de eindstand af.

3.    Geen vermindering energiebelasting

Elk huishouden heeft een minimale hoeveelheid gas en elektriciteit nodig, hierover hoeft u geen belasting te betalen. De energiebelasting wordt daarom verminderd met een vast bedrag per elektriciteitsaansluiting. De energieleverancier zorgt ervoor dat het bedrag wordt verrekend via de energienota.
Wanneer u geen vermindering van de energiebelasting heeft gekregen, kan het zijn dat u door saldering op een verbruik van nul bent gekomen. De energieleverancier interpreteert dit alsof er geen aansluiting voor elektra is en keert daarom de vermindering van de energiebelasting niet uit. Dit is onterecht, u mist dan een bedrag van zo’n € 370 per jaar inclusief btw. Een andere reden kan zijn dat uw woning in het systeem van de energieleverancier niet als woning geregistreerd staat. U kunt dan met een WOZ-beschikking aantonen dat er wel sprake is van een woning.

4.    Correctiefactor voor elektriciteit

Op energienota’s van Eon zijn correctiefactoren voor elektriciteit aangetroffen. Zo'n correctiefactor voor elektriciteit hoort niet of moet dan gewoon 1 zijn. In een aantal gevallen is de factor boven de 1 en wordt dan vermenigvuldigd met het verbruik. Hierdoor worden de kosten van levering en belastingen onterecht te hoog. Dit kan honderden euro’s schelen.

5.    Niet de tarieven van het aanbod

Bekijk of de tarieven op de energienota overeenkomen met de tarieven van het aanbod. Vergelijk de kale tarieven, dus de tarieven exclusief belastingen. De belastingen wijzigen vaak in het begin van het jaar en tarieven op de energienota kunnen daardoor afwijken van het aangeboden tarief inclusief belastingen.

Loopt uw energienota niet gelijk met de periode van het aanbod, dan kan het zijn dat er een gemiddeld tarief op de energienota staat. Vaak vindt u in uw online dossier de opgesplitste tarieven terug, die u dan weer kunt vergelijken met het aanbod.


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht