In 2017 is het aantal transacties in landelijke woningen verder toegenomen. Er werden in totaal 5.830 woningen verkocht, 600 meer dan in 2016. Een stijging die vooral komt doordat doorstromers er vaker voor kiezen zich buiten een stads- of dorpskern te vestigen. Ook gebruiken (kleine) zelfstandigen, mensen die paarden willen houden (hobbymatig of professioneel) en ondernemers die agrarisch vastgoed gebruiken als ‘zorgvastgoed’ of huisvesting van arbeidsmigranten.

Overigens valt op dat het aantal transacties iets afvlakt, dat er toch weer meer ‘geldvolume’ verkocht is, heeft te maken met de stijgende prijzen. Er zijn afgelopen jaar – in vergelijking met 2016 - 23 procent meer landelijke woningen boven de drieënhalf duizend euro verkocht. Onder die prijszetting is juist een volumedaling zichtbaar. De krapte binnen het lage segment, heeft als gevolg dat er relatief veel dure landelijke woningen verkocht worden. Ook omdat daar de keuze een stuk groter is.

Schaalvergroting melkveesector

Van alle agrarische sectoren was de meeste beweging te zien in de melkveehouderij. De goede melkprijzen zorgden voor stabiele, goede omzetten, maar mogelijke intensiveringsbeperking drukte de markt. Ondanks dit gegeven zijn er in 2017 behoorlijk meer melkveebedrijven verkocht dan twee jaar geleden het geval was. De fenomeen schaalvergroting ligt ten grondslag aan het feit dat er veel  mooie en grote bedrijven zijn gekocht. Voor veel van die melkveehouders betrof de aankoop een tweede locatie erbij. Verouderde bedrijven van te geringe omvang worden momenteel veelvuldig omgebouwd tot paardenboerderij, boomkwekerijen of bedrijven met jongvee-opfok.

Effecten fipronil

Ook de pluimveesector draagt zijn bouwsteentje bij door een stijgende drang naar nieuwbouw of modernisering. Toch zijn er ook daar onzekerheden. De effecten op de gemiddelde vastgoedprijzen van de fipronil-crisis zijn nog niet zichtbaar en ook de prijsstijging van de pluimveerechten zorgt ervoor dat er minder geld overblijft voor vastgoedinvesteringen.  

Agrarische gronden

In 2017 lag de gemiddelde prijs voor agrarische grond per hectare rond de 60.000 euro. De vraag naar landbouwgrond houdt ook dit jaar redelijk stand, maar de prijsfluctuaties zijn sterk afhankelijk van de regio. Grote en goedgelegen percelen zijn in trek, omdat deze percelen ook voor specifieke akkerbouw- en tuinbouwdoeleinden gebruikt kunnen worden. Veehouders zijn nog wat afwachtend doordat de grondmobiliteit stabiel en beperkt is. Daar komt ook nog bij dat het aanbod niet royaal is.

Proactief en flexibel

Als specialist in landelijk onroerend goed heeft Schep Makelaars in de loop van de voorbije decennia een uitstekende naam weten op te bouwen. Als makelaardij met 'groene vingers' boeken wij al bijna 50 jaar succes op succes in de nichemarkt van het exclusief landelijk én agrarisch onroerend goed. Wij vergen een manier van werken die op vele punten verschilt van de reguliere makelaardij. Zoals aangegeven bij de marksituatie voor melkvee- en pluimveebedrijven verandert wet- en regelgeving regelmatig. Dit betekent dat proactief handelen en flexibiliteit noodzakelijk is in dit segment zonder daarbij het persoonlijke aspect uit het oog te verliezen.

Wilt u meer informatie over de agrarische vastgoedmarkt? Aarzel dan niet en  laat ons weten  wat uw plannen zijn.


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht