Doet de zachte winter u al bij voorbaat lachen vanwege de lage energierekening? Het lachen vergaat u snel als de factuur daadwerkelijk in de bus valt. Het is namelijk niet zozeer het gestegen verbruik dat een aanslag op de rekeningen legt, als wel de voortdurend stijgende belastingen.

De energierekening was in 2013 per huishouden weer vaak hoger dan in 2012. De kostenstijging komt vooral doordat toen de btw is verhoogd van 19 naar 21 procent, en er een opslag voor de duurzame energie is bijgekomen. Wie een variabel tarief voor gas en elektriciteit heeft, ziet in januari en in juli dat dit wordt aangepast, tenzij u een contract afsluit voor een bepaalde periode. Daarin zet u dan de energieprijs voor een bepaalde periode vast. Vaak geldt: hoe langer u vastzet, hoe hoger het tarief. U kunt ook kiezen voor een combinatie van vast en variabel: een vast tarief voor elektriciteit en een variabele prijs voor gas of andersom. Een eenjarig combinatiepakket met een vast stroom- en gastarief blijkt momenteel het goedkoopst. Niet alle leveranciers bieden een vaste gasprijs aan. 

Energiebespaarregeling

Subsidie op zonnepanelen en isolatie: aan de andere kant doet de overheid wel het een en ander om de energielasten te verlagen. Een ander initiatief is de Energiebespaarlening. Daarmee kunnen ook huiseigenaren zonder spaargeld hun energierekening omlaag brengen met rendabele investeringen. De Energiebespaarleningen van 2.500 tot 25.000 euro kunnen worden gebruikt voor veertien duurzame maatregelen: onder meer gevelisolatie,dakisolatie, vloerisolatie, en isolerend glas, een zuinige cv-ketel of warmtepomp, en een zonneboiler. De aankoop van zonnepanelen mag maximaal de helft van het bedrag van de lening uitmaken. De lening mag ook een verzameling van maatregelen financieren.

Energiebespaarfonds

De leningen worden tegen een gunstig tarief aangeboden vanuit het Energiebespaarfonds. In het fonds is 300 miljoen euro beschikbaar voor duurzame leningen. De overheid draagt 75 miljoen euro bij, de Rabobank en ASN Bank brengen de overige 225 miljoen euro in. De opbrengst van de leningen stroomt terug in het Energiebespaarfonds, waardoor het fonds zichzelf in stand houdt. Het Nationaal Energiebespaarfonds wordt beheerd door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn). De informatie over energiebesparing op www.ikinvesteerslim.nl is afkomstig van Milieu Centraal. Milieu Centraal heeft ook berekeningen uitgevoerd over de besparingen die de verschillende maatregelen opleveren.


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht