Heeft u restschuld na verkoop? De rente kunt u maximaal 15 jaar in aftrek brengen. Bezig met een verbouwing? Het lage BTW tarief van 6% op arbeidskosten wordt 30 juni 2015 beëindigd. En: de hypotheekrente is per 1 januari nog maar voor 51% aftrekbaar. Betaal uw hypotheekrente vooruit en profiteer nog van 51,5% én een vermindering van het belastbaar vermogen in box 3. Buitenstate geeft nuttige eindejaarstips!

Restschuld

Verkoopt u uw woning en blijft u met een restschuld zitten, dan is er goed nieuws. De rente die u betaalt op een restschuld die is ontstaan tussen 29 oktober 2012 en 31 december 2017, kunt u tijdelijk (maximaal vijftien jaar) in mindering brengen op uw belastbaar inkomen in box 1. U hoeft de schuld niet af te lossen. Na vijftien jaar zijn rente en kosten niet meer aftrekbaar.

Verbouwing

Bent u in 2014 een verbouwing begonnen aan een bestaande woning (ouder dan 2 jaar), dan kan het uit btw-oogpunt aantrekkelijk zijn om de verbouwing af te ronden voor 30 juni 2015. U heeft tot die datum namelijk recht op het 6% btw-tarief. Dit btw-tarief geldt overigens ook voor:

 

  • Het ontwerpen en vervaardigen van bouwtekeningen door architecten en dergelijke ondernemers als zij ook de renovatie van de woning begeleiden.
  • De arbeidskosten van hoveniers voor het aanleggen en onderhouden van tuinen die behoren bij woningen die ouder zijn dan 2 jaar.
  • De arbeidskosten van de in opdracht van de opdrachtgever op maat gemaakte goederen die een onderdeel gaan vormen van de woning. Dit geldt zowel voor de op locatie gemaakte goederen als de in het eigen bedrijf gemaakte goederen.

 

Hypotheekrente vooruit betalen

Betaalt u belasting in box 3 en valt u in het hoogste tarief, dan kan het verstandig zijn om alvast hypotheekrente van volgend jaar vooruit te betalen. Hiermee vermindert u de belasting die u moet betalen over uw vermogen (box 3) en profiteert u nog dit jaar van de 51,5% hypotheekrenteaftrek. Per 1 januari 2015 wordt dit immers verder beperkt tot 51%.

Vooruitbetalen kan alleen als u de spelregels in acht neemt. Zo moet de rente die u in 2014 vooruitbetaalt betrekking hebben op de eerste zes maanden van 2015. Betaalt u voor meer maanden vooruit, dan is de vooruitbetaalde rente niet aftrekbaar in 2014. Overleg met de hypotheekverstrekker of vooruitbetaling van rente wel mogelijk is.

Kleine hypotheek aflossen

Heeft u nog maar een lage hypotheekschuld, dan kan het verstandig zijn om de hypotheek af te lossen. Dit is vaak het geval als de aftrekbare hypotheekrente minder is dan het eigenwoningforfait dat u moet betalen en u veel vermogen in box 3 heeft. Een en ander is echter ook afhankelijk van het rendement dat u behaalt op box 3-vermogen en de mogelijkheid om een bestaande hypotheek boetevrij af te lossen. Wilt u weten of aflossen voor u de beste optie is, neem dan contact op met uw adviseur.

Dubbele woonlasten? De overheid verzacht de pijn

Twee crisismaatregelen voor mensen met dubbele woonlasten worden nog een jaar  verlengd. De regeling herleving van hypotheekrenteaftrek na tijdelijke verhuur blijft ook in 2015 bestaan. Dat betekent dat als u uw woning tijdelijk verhuurt in afwachting van verkoop, deze tijdelijke verhuur moet zijn beëindigd vóór 1 januari 2016 om nog gebruik te kunnen maken van de regeling. Daarnaast blijft de termijn voor de dubbele hypotheekrenteaftrek voor de huidige leegstaande woning die te koop staat en de nieuwe woning ook in 2015 op drie jaar staan. In 2016 gaat deze pas weer naar twee jaar. Hierdoor kan een sinds 2012 leegstaande woning die bestemd is voor de verkoop nog steeds worden aangemerkt als eigen woning. 


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht