Als een woningmarkt uit een dal komt, kruipt het letterlijk ‘omhoog’. Het herstel begint ‘op de bodem’, dus in het lagere prijssegment, de markt van de (door)starters. Het goede nieuws is dan ook dat de NVM in haar recent gehouden persconferentie concludeert dat de markt in het hogere segment nu behoorlijk begint aan te trekken.

De NVM concludeerde verder dat het afgelopen kwartaal  de vrijstaande woning het meest voorkomende type woning in het te koop staande aanbod is, maar dat is in feite geen nieuws want de markt van vrijstaande woningen is altijd al ruimer geweest dan de overige woningtypen. De mutatiegraad is in het duurdere (lees vrijstaande) segment minder, dus duurt het ook langer voordat een eventuele voorraad is verkocht. 

Belangrijker is de conclusie dat het segment van woningen boven de 5 ton aantrekt vooral door een toename van het aantal transacties. De krapte-indicatoren in het segment boven de 5 ton zijn het afgelopen jaren dan ook enorm gedaald. Wat is een krapte-indicator? Dit geeft aan hoeveel keuzemogelijkheden kopers op de woningmarkt hebben. Als aan het begin van een maand 200.000 woningen te koop staan waarvan er in die maand 10.000 woningen worden verkocht, dan is de krapte-indicator 20 (200.000 : 10.000 = 20). Elke koper kon gemiddeld kiezen uit 20 woningen, waarvan er 1 werd verkocht en dus 19 te koop bleven staan. Als een woningzoekende uit minder dan 7 woningen kan kiezen, spreken we van een verkopersmarkt. Als de keuze groter is, noemen we dat een kopersmarkt.  In het segment 750.000 euro tot 1 miljoen stond de krapte-indicator het eerste kwartaal van 2015 nog op 110, in het afgelopen kwartaal op 75. Ook in de nieuwbouw is een duidelijke verschuiving zichtbaar van transacties in het goedkope segment naar transacties in het duurdere segment zo blijkt uit de rapportage van de NVM.

Dat het duurdere segment sterk is gestegen, concludeerde ook het onafhankelijk onderzoeksbureau Calcasa die  de Nederlandse markt van miljoenenwoningen onderzocht. In Nederland staan momenteel 39.300 woningen die 1 miljoen of meer waard zijn. Dit is een stijging van 20,7% ten opzichte van vorig jaar. De gemiddelde waarde van deze woningen bedraagt 1,3 miljoen euro, een toename van 6,1%. Er zijn in 2015 iets meer dan 1.400 miljoenenwoningen verkocht; dit betreft een stijging van maar liefst 18,9% ten opzichte van 2014.


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht