He he. Eindelijk is na een eindeloze winter de lente in aantocht! Het is weer tijd om lekker te tuinieren bij het eerste lentezonnetje. Buitenstate zet de belangrijkste klussen voor maart op een rij.

Zo is het nu de tijd om bomen en heesters te (ver)planten. Nu zijn ze nog kaal, en slaan ze beter aan. Zodra de planten blad krijgen, wordt dat moeilijker, omdat ze veel vocht verliezen via het blad. Geef ze na het (ver)planten veel water. Ook is het een goede maand om heesters te vermeerderen door afleggen. Dit doe je door een stengel te beschadigen en de stengel dan met aarde te bedekken, eventueel met stekpoeder op de wond. Er vormen zich wortels, waarna de scheut een jaar later van de moederplant losgeknipt kan worden. Klimplanten kunnen nu teruggeknipt worden. Verwijder vooral de oude takken van kamperfoelie, klimop, klimrozen en winterjasmijn. Neem gelijk de rozen mee, want ook het snoeien van rozen kan in de maand maart gebeuren. Winterharde vaste planten kunt u nu aanplanten. Geef ze na het planten goed water, mest en een mulchlaag, hierna zullen ze al snel gaan groeien. Pas op met eenjarigen, hoe vrolijk ze ook staan in de tuin, want helaas is de tijd van vorst nog niet voorbij. Het spreekwoord zegt niet voor niets: ‘Maart roert zijn staart’.

Een andere klus die er weer aankomt, is het onderhoud van het gras. In maart begint het gras weer te groeien en kan het eventueel geverticuteerd worden. Daarna maaien op de hoogste stand. Zorg ervoor dat de messen scherp zijn want botte messen scheuren het gras meer dan het af te snijden. Je krijgt rafelige grassprieten, die aan het topje geel/ bruin van kleur worden. Laat het gemaaide gras nog niet liggen. Het gras verstikt hierdoor en de organische mest, die ook nog moet worden gegeven kan niet goed in de grond trekken.


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht