Donderdag 14 juni heeft de Tweede Kamer met een meerderheid ingestemd over de invoering van het wetsvoorstel Plattelandswoning. Als deze wet wordt aangenomen door de Eerste Kamer dan betekent het: eenvoudigere bewoning van voormalige agrarische objecten. Buitenstate Makelaars zijn zeer verheugd over dit besluit.

Dit is het begin van een betere leefbaarheid op het platteland. Immers, agrariërs die stoppen met hun bedrijfsvoering mogen dan gewoon in hun huis blijven wonen. Of ze kiezen ervoor om de voormalige bedrijfswoning te verkopen aan burgers. Nu worden stoppende boeren gedwongen uit de woning te vertrekken omdat er geen woonbestemming op rust en kunnen ze deze ook amper verkopen. “Dat creëert leegstand en daar is niemand bij gebaat”, weet Johan Teeuwsen, formulemanager bij Buitenstate Makelaars. “Anderzijds biedt het mooie kansen voor burgers die in het buitengebied willen wonen, er komt immers een groter aanbod. En als woning zijn de objecten nu wel goed financierbaar”.

Het idee komt van voormalig CDA-kamerlid Ruud van Heugten en CDA-kamerlid Sander de Rouwe heeft zich hier de afgelopen tijd voor ingezet. Met deze wet kunnen gemeenten voormalige agrarische bedrijfswoningen aanwijzen als plattelandswoning. De woning blijft voor de wet een bedrijfswoning, maar de strenge milieunormen voor gewone woningen gelden hier niet. ‘Gewone’ burgers mogen deze woning dus gaan bewonen.

Wat betekent wonen in een plattelandswoning? “Dat moeten wij kopers natuurlijk goed duidelijk maken. Burgers die niet raar opkijken van een trekker die op zomeravonden laat nog gras aan het binnenhalen is en die begrip hebben voor een mestluchtje, zijn van harte welkom. Want dat is inherent aan de plattelandswoning; daar mogen ze geen bezwaar tegen maken. Al zal dat voor de meeste mensen ook juist de charme zijn”, vertelt Johan Teeuwsen.

Buitenstate Makelaars kunnen, als de wet officieel is geaccepteerd, in overleg met gemeenten. De leegstand in boerderijen kan worden teruggedrongen door de bestemmingswijziging. De boer kan dan eindelijk zijn woning verkopen en de burger kan sneller zijn droom waarmaken. Al met al een goede oplossing voor een probleem waarbij gemeente, burgers, agrariërs en makelaars zijn geholpen.


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht