Een mooie border fleurt uw hele tuin op. Fraaie, kleurige planten langs de oprit zorgen voor een warm welkom. Maar dan het liefst wel onderhoudsvrij. Van welke vaste planten heeft u het meest plezier en het minste werk? Buitenstate zet het op een rijtje.

Een border komt het  krachtigst uit tegen een achtergrond van een muur, schutting, hekwerk of haag met een open voorgrond van een gazon dat een rustig vlak vormt tegenover de vele kleuren. Als de border een wand als achtergrond heeft, kunt u achterin de hoogste planten zetten, hoofdzakelijk de late bloeiers als Aster, Helenium, Macleaya, Eupatorium en Echinops. Ervóór komen de vroeger bloeiende Delphinium, Achillea's, Lysimachia's, Inula's en Salvia's. Helemaal vooraan komen de lagere planten: Nepeta, Campanula's, Geum, Potentilla, Stachys, Sedum, Iberis en de lage Geraniums bij een rand van klinkers of keitjes. Wordt de begrenzing gevormd door een grasveld of gazon, neem dan geen kruipende planten, omdat die worden overwoekerd door het gras. In dat geval kunt u kiezen voor groepen van Buphthalum, Coreopsis, Lavandula en de grotere Geraniumsoorten. U kunt natuurlijk uw eigen favoriete borderplanten hebben, of bijvoorbeeld een border op kleur wensen.

Ter inspiratie: denk ook eens aan witte bloeiende kruidige planten, als witbloeiende tijm of witbloeiende lavendel: is onderhoudsvrij, bloeit gegarandeerd tussen juni en september, geurt heerlijk, is prima bijenvoedsel en kan ook nog in de keuken gebruikt worden!


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht