Op het platteland is nu, maar zeker ook in de toekomst, sprake van miljoenen vierkante meters aan Vrijkomende Agrarische Bebouwing (VAB). Die overdaad is in deze tijd van krapte een enorme luxe en uitdaging! Het biedt ruimte aan mooie initiatieven als B&Bs die bovendien zorgen voor de noodzakelijke levendigheid in het buitengebied. Buiten-states Blog volgt de komende jaren de totstandkoming en geboorte van de B&B van de familie Both in hun Boerderij te Boijl (Friesland).
De voorkant van de Friese stelpboerderij van Anke en Chris uit circa 1924
Van welke kant je Boijl ook nadert: de uitzichten zijn eindeloos. Weilanden tot aan de horizon en op deze vroege morgen geen kip te bekennen. Wel een veldleeuwerik met zijn prachtig lied, jodelende wulpen en baltsende kemphanen. Wat een unieke natuur! De boerderij in Boijl een 900 inwoners tellend dorp in de gemeente Weststellingerwerf van Anke en Chris Both is overduidelijk nog volop in aanbouw. Naast de boerderij, gelegen op een kavel van maar liefst 17.160 m2 waarvan 8000 weiland en 4500 bos staat een stacaravan: meestal een teken dat bewoners hier bivakkeren terwijl het huis wordt verbouwd. En dat is ook bij Anke en Chris het geval.
Het enthousiaste stel -Anke geboren en getogen in Fryslan, Chris uit het Westen- woonde 8,5 jaar in Jubbega. Chris werkt bij een bouwonderneming en reist dagelijks voor zijn werk naar Papendrecht. Om 4 uur gaat zijn wekker en een kwartier later zit hij in de auto voor zijn dagelijkse tocht heen en weer die al snel zo’n 3,5 uur duurt. Dat begint een mens op den duur op te breken, en dus werd besloten tot andere plannen. ‘We besloten in de buurt een boerderij te kopen en een professionele B&B te beginnen. Niet zo een met maar 1 of 2 kamers, maar met 1 appartement en 4 kamers, zodat we er hopelijk te zijner tijd ook van kunnen leven.’ Het plan is dat Chris nu eerder met pensioen kan, en Anke misschien mettertijd ook haar baan kan opzeggen.
Het open dak met de oude 'sporen' en op de voorgrond de oude dakpannen die met de hand zijn schoon gemaakt en teruggelegd op de boerderij!
Toen deze boerderij in Boijl te koop kwam, was het liefde op het eerste gezicht: de boerderij, alhoewel zeer gedateerd, was super geschikt voor onze B&B plannen. We moesten toch sowieso verbouwen, dus tegen wat extra werk zagen we ook niet op. Helaas waren we niet de enige, maar er waren meer kapers op de kust. Wie verwacht dat nu in Boijl? Maar het kooptraject was behoorlijk gelimiteerd. We mochten een half uur kijken en daarna meebieden. Zo ging dat. Gelukkig hadden we een Buitenstate aankoopmakelaar, Sierd Moll. In dit spannende traject verliep de communicatie met Sierd snel en goed. Bovendien is Sierd geboren en getogen in deze regio en weet precies wat er speelt. Hij was voor ons in deze woelige tijden echt een rots in de branding. We kwamen met een -in onze ogen- mooi bod, maar al snel bleek dat we niet het hoogste, maar het een na hoogste bod hadden gedaan. Het was een zwarte dag, die ineens een paar uur later veranderde toen onze Buitenstate-makelaar belde dat de bieders van het eerste bod ervan af zagen en dat de boerderij toch van ons was. Hiephiephoera! Soms is het bizar hoe ‘’t kan lopen op de woningmarkt!’
In totaal hebben Anke en Chris 3 jaar uitgetrokken voor de verbouwing van de boerderij tot een B&B met 1 appartement en 4 kamers. Een gouden tip voor verbouwers? Die hebben ze wel: ‘We hebben geen planning, en bekijken alles heel relaxed. Maak iets af voordat je verder gaat aan het volgende, anders raak je het overzicht kwijt. En zorg voor goede en betrouwbare adviseurs, en dat begint bij een goede makelaar met kennis van zaken.’
Fact & Figures B&B’s
Naar schatting telt Nederland zo'n zesduizend B&B’s, kleinschalige overnachtingsaccommodaties bij een woning, een aantal dat blijft groeien. Volgens deskundigen is de groei een tegenreactie op grote hotels, mensen willen iets kleins en meer persoonlijke aandacht. Bovendien lijkt het starten van een B&B wel een hype na alle tv-programma’s (zoals Ik vertrek).
Gemiddeld telt een B&B 2,6 kamers en 5,4 bedden. Per kamer moet gemiddeld 77 euro betaald worden. Omzetgegevens dateren uti 2013, de gemiddelde omzet was toen 12.249 en de kosten (water, elektra, ontbijt, maar ook bemiddelingsbureaus) ruim 6000 euro Het runnen van een B&B is daarom in veel gevallen iets ‘voor erbij’. Professionals kiezen er wel voor om een geheel huis of boerderij te kopen. Ze maken een businessplan, bouwen het huis om en hebben meer kamers voor de verhuur. Net zoals Chris en Anke. Vanaf vier kamers kun je er, volgens de brancheorganisatie, een volledig inkomen uit halen als je het professioneel aanpakt.
Meer informatie over dit onderwerp?
Het contactformulier wordt verstuurd…
Foutje
Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.
Bedankt!
Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.
> Terug naar het overzicht