Nederlanders en ondernemerschap: het is al sinds eeuwen een prachtige combi. Het handelen en ondernemen zit ons in het bloed. En waar kan dat beter dan op een boerderij waar alle ruimte en mogelijkheden tot je beschikking staan. Dit keer richt Buitenstate de blik op de bijna 1000 zorgboerderijen in Nederland.

Veel mensen koesteren een droom: de oprichting van een zorgboerderij. Een ideale combinatie tussen opvang en ‘boeren’.   Wie de plannen echt doorzet, krijgt te maken met vele wetten, zoals: de Arbowet, de Wet op de Ruimtelijke Ordening, gemeentelijke bestemmingsplannen, regels over juridische bedrijfsvormen enz.  Buitenstate geeft een korte handleiding.

Bedrijfsvorm

Een zelfstandige zorgboerderij kan een eenmanszaak zijn, een maatschap of vennootschap. Soms brengen boerenbedrijven hun zorgtak onder in een stichting. Voordeel daarvan is dat de zorgverlening op de boerderij gescheiden blijft van de rest van de commerciële activiteiten. Ook kan er voor extra gelden een beroep worden gedaan op een goede-doelenfonds. Nadeel kan zijn dat een stichting een maatschappelijk doel als grondslag moet hebben, geen winst mag maken en een bestuur moet hebben. Ook worden aankopen van de stichting eigendom van de stichting, en dus niet van de zorgboer. Zelfstandige zorgboerderijen kunnen ook samenwerken in een overkoepelende stichting of vereniging. Vier op de vijf zorgboerderijen zijn inmiddels aangesloten bij regionale samenwerkingsverbanden die op landelijk niveau samenwerken in brancheorganisatie Federatie Landbouw en Zorg. Dit kan voor de zorgboerderij aantrekkelijk zijn omdat er dan samengewerkt kan worden in bijvoorbeeld beleidsbepaling, opleiding, kwaliteitsbeleid, opvang en vervanging bij ziekte en vakantie, gezamenlijke organisatie van cliëntenvervoer, enz.

Verder krijgt de zorgboer te maken met de Wet op de Ruimtelijke Ordening, de ARBO wet, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en allerhande verzekeringen waaronder de aansprakelijkheids- en rechtsbijstandsverzekering. Laat u door deze schijnbaar complexe materie niet ontmoedigen. Niet voor niets zijn er in Nederland binnen relatief korte tijd bijna 1000 zorgboerderijen ontstaan. En zorgboerderijen kunnen grotendeels zo worden vormgegeven als u dat wilt. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor fulltime opvang, of alleen dagopvang, en u kunt zich richten op de meest uiteenlopende doelgroepen: van bejaarden tot peuters. Bewezen is dat het contact tussen mens, natuur en dier zeer  heilzaam werkt en een goede therapeutische werking heeft. Mensen voelen zich weer nuttig en krijgen een dagtaak. Het hebben van een zorgboerderij is een prachtige baan. En de Buitenstate Makelaar helpt u graag met wetten en regels die hierbij komen kijken.


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht