Op 17 juni 2013 heeft de commissie Van Dijkhuizen het rapport over de herziening van de inkomstenbelasting gepubliceerd. Tot welke conclusie de commissie is gekomen met betrekking tot de fiscale behandeling van de eigen woning, zet Buitenstate voor u op een rij.

Bankier Kees van Dijkhuizen deed samen met zijn commissie onderzoek naar het vereenvoudigen van het belastingstelsel en kwam midden juni met een definitief rapport naar buiten. Een belangrijk voorstel uit het rapport betreft het overhevelen van de eigen woning (geleidelijk) van box 1 naar box 3. Hoewel dit volgens de laatste berichten vooralsnog niet gaat gebeuren, zien velen de bui al hangen. Het nut om af te lossen op de eigen woning wordt immers aanmerkelijk beperkt als de eigen woning waarde belast zal gaan worden als vermogen in box 3.  De vermogensrendementsheffing gaat overigens wel omlaag: het forfaitaire rendement daalt van 4% naar 3% en zou gekoppeld kunnen worden aan de spaarrente van de voorafgaande vijf jaren. 

 

Ook de verplichting van volledige aflossing van de eigen woningschuld –een recent ingevoerde maatregel- zou volgens de commissie komen te vervallen; aflossing tot de helft van de waarde van de woning volstaat. Voorts blijft de rente op een restschuld van een voormalige eigen woning gedurende twaalf jaar aftrekbaar als eigenwoningrente. En, last but not least, de aftrekbaarheid van hypotheekrente van een eigenwoninglening voor bestaande en nieuwe gevallen wordt beperkt tot het tarief in de eerste belastingschijf (37%). 

 

Wat betreft de huursector: de huren in de gereguleerde sector gaan geleidelijk omhoog en worden afgeroomd door een verhuurderheffing; En de huurtoeslag wordt samen met de zorgtoeslag en het kindgebonden budget samengevoegd tot een huishoudentoeslag. Wordt vervolgd, we houden u op de hoogte!

 


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht