Een pareltje in het Limburgs landschap. Authentiek. Uniek. Idyllisch gelegen. Kortom: een pand dat terecht ‘Buitenstate Plus’ kan worden gerekend. Van origine Middeleeuws, maar voorzien van alle moderne geneugten en gemakken. Deze vakwerkboerderij is nu te koop.

Een Buitenstate is een vrijstaande woning in het buitengebied. Per definitie zijn dit bijzondere woningen in een niet alledaagse omgeving. Sommige woningen zijn echter zo uniek vanwege locatie, bouwstijl of voorzieningen dat Buitenstate iets extra's biedt. Buitenstate Plus. Dat de selectiecriteria streng zijn en een pand niet zomaar tot ‘Buitenstate Plus’ wordt gerekend, bewijst deze unieke vakboerderij in Cottessen een buurtschap bij het dorp Vijlen (gemeente Vaals) dicht bij de grens met België, tussen het Vijlenerbos en de rivier de Geul. 

Authentieke vakwerkboerderijen zijn schaars. De meeste zijn verloren gegaan door rigoureuze verbouwingen waardoor van authenticiteitwaarde geen sprake meer is. In oorsprong was vakwerkbouw een teken van eenvoud; het gebouw werd opgetrokken uit lokale materialen (in dit geval hout uit het Vijlenbos) en gebouwd volgens de regionale traditie. Dit complex, gelegen aan de Kothauserstraat 5, is één van de weinige, redelijk goed bewaard gebleven vakwerkboerderijen in Nederland. Het heeft nog een oude perceelindeling, bevat grotendeels nog de oorspronkelijk onderbouw van veldkeien en cottessersteen en is schitterend gelegen op een landschappelijke glooiing midden in de landbouwvelden. Het woongedeelte van de boerderij is gebouwd in de 14e eeuw en wordt gekenmerkt door de opbouw met Andreas kruizen. Naast het woongedeelte staat een bedrijfsdeel uit de 18e eeuw. De hoeve is in het midden van de jaren `70 ingrijpend gerestaureerd, waarbij een gedeelte tot vier vakantieappartementen werd omgebouwd. Dit unieke pand is een rijksmonument en staat in de ‘Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten’. Het huis wordt verkocht door Aelmans Rentmeesters & Makelaars in Voerendaal, voor meer informatie zie: www.hoevecottessen.nl.

 


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht