Is uw eigenwoningforfait hoger dan uw aftrekbare kosten zoals de hypotheekrenteaftrek? Dan heeft u volgens de Wet Hillen uit 2005 recht op een extra aftrekpost ter grootte van het verschil. De Wet Hillen, die ertoe leidde dat veel mensen hun hypotheek versneld aflosten, wordt echter in 30 jaar afgebouwd: met ingang van 2019 met 3 1/3 % per jaar.

Voor de belastingaangifte

U moet voor uw eigen woning een bedrag bij uw inkomen tellen: het eigenwoningforfait. Het eigenwoningforfait is een percentage van de WOZ-waarde van de eigen woning die uw hoofdverblijf is (zie Tabel Eigenwoningforfait 2018). Door de Wet Hillen konden bij een kleine hypotheekschuld eigenwoningforfait en de hypotheekrenteaftrek tegen elkaar weg vallen. Als u van deze aftrekpost gebruik wilt maken, vult u dit in de aangifte in bij het onderwerp: geen of een kleine eigenwoningschuld. Als u digitaal aangifte doet, gebeurt dit vanzelf.


Er is veel discussie over geweest, maar nu is bekend dat vanaf volgend jaar de aftrekpost vanwege deze Wet Hillen in 30 jaar volledig wordt afgebouwd. Dat betekent dat u in de toekomst ook met de bijtelling van het eigenwoningforfait te maken krijgt wanneer u geen of een geringe eigenwoningschuld heeft.  

 


Stel: u heeft een eigen woning met een WOZ-waarde van € 300.000 en geen eigenwoningschuld. Wat gebeurt er met de inkomstenbelasting?

Rekenvoorbeeld

 

Eigenwoningforfait 0,70 % x € 300.000

 

Aftrek vanwege geen eigenwoningschuld € 2.100

 

Vanaf 2019 wordt de aftrekpost van € 2.100 in 30 jaar afgebouwd. Als het eigenwoningforfait en het tarief van de inkomstenbelasting hetzelfde blijven, dan wordt de aftrekpost jaarlijks € 70 (€ 2.100 gedeeld door 30) lager.

En zo kunt u dit voor iedere WOZ waarde en belastingtarief verder doorrekenen.

Tabel woningforfait 2018



Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht