Jarenlang heeft Buitenstate de wijzigingen rond de ‘plattelandswoning’ op de voet gevolgd en erover bericht. We zijn dan ook bijzonder verheugd dat dit wetsvoorstel per 12 juli 2012 door de Eerste Kamer is aangenomen. De Buitenstate Makelaars hebben 25 september een intensieve workshop gevolgd over de consequenties van deze wetswijziging, waardoor Buitenstate zich nu hét startpunt mag noemen voor potentiële (ver)kopers die te maken hebben met deze nieuwe wet.

Ruim drie jaar geleden nam de Tweede Kamer een motie aan van CDA-kamerlid Ruud van Heugten om de status van de plattelandswoningen wettelijk te verankeren. Politieke strubbelingen, waaronder de val van kabinet Balkenende IV, zorgde voor enorme vertraging in de uitvoering. Maar in juni ging het ineens heel snel… Want op 4 juni 2012 werd het wetsvoorstel behandeld in de Kamercommissie, tien dagen later stemde een ruime meerderheid van de Tweede Kamer voor en op 12 juli werd het door de Eerste Kamer aangenomen.

Vóór dit wetsvoorstel hadden agrariërs die stopten met hun werk, een vrijwel onverkoopbare woning. Dit omdat de boerderij in de milieuwetgeving werd gezien als een bedrijfswoning waardoor alleen mensen die er werkten, er ook mochten wonen. Daarnaast kwam het maar al te vaak voor dat bewoners van een boerderij die geen deel meer uitmaakt van een boerenbedrijf conflicten kregen met agrariërs in de omgeving over beperkingen van geluid- en stankoverlast. De Buitenstate Makelaars merkten voortdurend dat mensen onvoldoende op de hoogte waren van de vaak complexe wet- en regelgeving in het buitengebied, terwijl dit gebied voor velen juist gelijk staat aan vrij en onbelemmerd wonen.

Nu het wetsvoorstel is aangenomen, is de planologische status van gebouwen voortaan bepalend voor de mate van milieubescherming. Waarvoor een gebouw feitelijk wordt gebruikt, is niet langer van belang. Bewoning van (voormalige) agrarische bedrijfswoningen – ‘plattelandswoningen’ – door niet-agrariërs kan nu worden toegestaan zonder dat dit leidt tot een aanscherping van de milieueisen voor een nabijgelegen agrarische bedrijf. Zo wordt de transformatie van (delen van) het platteland van zuiver agrarisch naar meer gemengde functies gemakkelijker. Echter: de ruimere bewoningsmogelijkheid door niet-agrariërs vloeit niet automatisch uit deze wet voort. Hiervoor is een ruimtelijk besluit van het gemeentebestuur nodig.

Ondanks de aanname van dit wetsvoorstel blijven er vele vragen en zijn situaties niet altijd even zwart/wit. De workshop die de Buitenstate Makelaars hebben gevolgd op 25 september heeft veel verheldering gegeven. De Buitenstate Makelaar blijft het startpunt voor uw vragen rond deze complexe materie. Meer info en voorgaande artikelen, lees hier. 


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht