Lees de 7 Buitenstate-eindejaarstips en bespaar nog voor 1 januari 2019 geld. De adviezen gaan uit van wat momenteel gebruikelijk is, en zijn niet altijd even bekend. Wist u bijvoorbeeld dat u van een woning in verhuurde staat slechts een deel van de WOZ-waarde in box 3 (vermogen) hoeft aan te geven?

 1.      Schenk vrijgesteld ten behoeve van eigen woning

Voor 2018 bedraagt de schenkingsvrijstelling voor de eigen woning € 100.800 (2019: € 102.000) . Deze vrijstelling kan onder voorwaarden worden gespreid over drie opeenvolgende jaren. De vrijstelling is niet beperkt tot schenkingen tussen ouders en kind. Wel moet de verkrijger tussen 18 en 40 jaar zijn en de schenking moet worden gebruikt voor de eigen woning, zoals verwerving, verbouwing, aflossing eigenwoningschuld of restschuld.  De verhoogde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning is eenmalig en de verkrijger kan hier maar eenmaal per schenker gebruik van maken.

TIP

Het kan ook lucratief zijn voor de schenker om het geld uit te lenen in plaats van te schenken. Ten minste als u het slim aanpakt met de lening. Bij een familielening kun je een hoge renteaftrek krijgen en blijft het verschil tussen de spaarrente die de ouders nu ontvangen en de hogere rente die het kind betaalt binnen de familie. Bovendien geldt voor de familielening geen leeftijdsgrens. Check goed wat voor u voordeliger is: schenken of lenen!

2.      Gebruik de verhuisregeling

Staat uw voormalige, leegstaande woning te koop of bent u nog niet verhuisd, maar heeft u al wel een nieuwe woning gekocht, dan heeft u in het jaar waarin de woning leeg kwam te staan en de drie jaren daarna renteaftrek voor beide woningen.

Staat uw voormalige eigen woning na de verhuur weer leeg, dan heeft u ook recht op hypotheekrenteaftrek tot het einde van dezelfde driejaarstermijn van de verhuisregeling.

Let op! Eindigt de verhuurperiode van uw woning na deze driejaarstermijn, dan gaat uw woning bij aanvang van de verhuurperiode definitief over naar box 3.

3.      Betaal hypotheekrente vooruit

Valt uw inkomen in 2019 in een lager tarief dan in 2018 en/of wilt u uw box 3-vermogen verlagen, onderzoek dan of het financieel aantrekkelijk is om nog in 2018 het eerste halfjaar van uw hypotheekrente in 2019 vooruit te betalen. Uw hypotheekrente wordt in 2018 dan nog afgetrokken tegen het hogere tarief en zal het box 3-vermogen per 1 januari 2019 verlagen. Trekt u de hypotheekrente in 2018 af tegen het tarief van de hoogste schijf, dan behaalt u in ieder geval een voordeel van 0,5% want de maximale aftrek wordt in 2019 verder verlaagd van 49,5 naar 49% (de 2e en 3e schijf dalen in 2019 van 40,85% naar 38,1%). Uiteindelijk zal de aftrek in 2023 37,05% bedragen.

4.      Plan onderhoud aan uw monumentenpand

Onderhoud aan een rijksmonumentenpand komt volgend jaar te vervallen. Particuliere eigenaren kunnen de kosten van onderhoud aan hun rijksmonumentenpand in 2018 nog voor 80% fiscaal in aftrek brengen. Vanaf 2019 kunt u -in plaats van aftrek- gebruikmaken van een subsidie van maximaal 38% van de kosten. De nieuwe subsidieregeling moet u digitaal aanvragen in maart of april 2019. De regeling heeft een jaarbudget van € 87 miljoen. Als de aanvragen het budget overschrijden, wordt het percentage van 38% naar beneden aangepast, zodat alle aanvragers in aanmerking komen voor de subsidie. Andere ‘vervelende’ aspecten van de nieuwe subsidieregeling zijn dat er een kwaliteitstoets komt en dat het alleen is voor eigen woningen of panden die als woning worden verhuurd. Laat u vooraf goed informeren!

5.      Verhuur tweede woning aan uw kind(eren)

Heeft u (studerende) kinderen die geen betaalbare huurwoning kunnen vinden, overweeg dan een woning te kopen en aan hen te verhuren. Dit heeft verschillende fiscale voordelen. De eventuele waardestijging van de woning is onbelast, de ontvangen huur eveneens. Uw kinderen hebben waarschijnlijk recht op huurtoeslag. Is de huur ondanks de huurtoeslag toch nog te hoog voor uw kinderen, dan kunt u een deel van de huur terugschenken. Een schenking tot € 5.363 per kind is in 2018 onbelast, maar koppel de schenking wel los van de huurbetalingen. Een ander voordeel is dat slechts een deel van de WOZ waarde in box 3 wordt gerekend, vanwege de verhuurde staat.  Zo kan zomaar de WOZ waarde worden gehalveerd. Laat u verder informeren over de berekening van het percentage van de verhuurde woning in box 3.

6.      Huis (ver)kopen? Let op de timing

Staat u op het punt uw huis te verkopen of een huis te kopen? Denk dan na over het moment van de overdracht. Bij verkoop van het huis waarbij de opbrengst niet voor de jaarwisseling naar een nieuwe eigen woning vloeit, is het misschien verstandig om de overdracht na 1 januari te doen plaatsvinden. Anders geldt de opbrengst op de bankrekening als vermogen in box 3. Koopt u een huis met (deels) eigen geld, dan kan het juist slim zijn om de overdracht voor 1 januari te laten plaatsvinden, omdat dan het vermogen in box 3 wordt verminderd.

7.      Hypotheek extra aflossen

Wilt u uw vermogen in box 3 verminderen? Overweeg dan een extra aflossing op de hypotheek. In uw hypotheekvoorwaarden staat hoeveel u jaarlijks boetevrij mag aflossen (meestal zo’n 10% tot 20% van het oorspronkelijk leenbedrag). Laat u Informeren bij de hypotheekverstrekker.


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht