Voor het eerst is door Buitenstate Makelaars specifiek de markt voor landelijke woningen in kaart gebracht. Buitenstate gaf de NVM opdracht om de data samen te stellen voor de markt van vrijstaande woningen met het kenmerk ‘landelijk gelegen’ en/of ‘buiten de bebouwde kom’ aangevuld met alle woonboerderijen. “De NVM biedt al cijfers van woonboerderijen, maar de landelijke markt, waarop Buitenstate een autoriteit is, is breder”, stelt Buitenstate Makelaar Ard Klijsen uit Oosterhout, tevens voorzitter van de vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed van de NVM. “Immers, wij zijn gespecialiseerd in vrijstaande woningen in het buitengebied, dat zijn naast woonboerderijen, ook villa’s, landgoederen en nog veel meer. Die zijn meegewogen in deze unieke cijfers.”

Uniek transparant beeld 

De NVM data die speciaal voor Buitenstate per provincie werden samengesteld, geven een uniek, transparant beeld van de markt. “Zo zien we bijvoorbeeld dat in de provincie Gelderland door alle NVM-makelaars 448 woningen zijn verkocht, Gelderland is hiermee koploper als het gaat om het aantal transacties in het 2de en 3de kwartaal van 2017”, vervolgt Ard. “In Flevoland werden in die periode slechts 20 landelijk gelegen woningen verkocht. 

Ook blijkt dat de Utrechtse landelijke woningen verreweg de hoogste gemiddelde verkoopprijs hebben, namelijk €702.500 en dat is ruim  € 100.000 meer dan de 2de op deze lijst, Zuid-Holland met een gemiddeld transactieprijs van  € 575.000. Voor geheel Nederland is de gemiddeld prijs  € 417.500.”

“De landelijk gelegen huizen die momenteel in Utrecht te koop staan, zijn dan ook het duurste in Nederland met een gemiddelde vraagprijs van € 895.000 (Utrecht). Daarna volgen Noord-Holland met € 725.000 en Zuid-Holland met €695.000.”

Duurde het lang voordat de woning werd verkocht? Ook daar is naar gekeken. Gelderland was al koploper in het 2de en 3de kwartaal wat betreft het aantal transacties en gemiddeld duurde het daar 125 dagen voordat de woningen verkocht waren. Landelijk was de verkooptijd 135 dagen, met als hoogste uitschieter Noord-Brabant met 176 dagen (gemeten over 249 verkochte woningen). Het snelst werden de 27 woningen in Zeeland verkocht: gemiddeld 50 dagen.

Er is een groot verschil tussen de looptijd van het reeds verkochte aanbod en de looptijd van hetgeen dat nog niet is verkocht. Kijken we bijvoorbeeld naar Gelderland dan zien we dat de looptijd van de verkochte woningen 125 dagen is, maar over de 783 huidige te koop staande woningen is de gemiddelde looptijd bijna een jaar (323 dagen). Dat betekent dat er tussen dit aanbod de nodige panden al zeer lang te koop staan. Opvallend is dat Utrecht niet alleen de hoogste transactieprijs genereert, maar gemiddeld ook de kortste looptijd van het huidige aanbod heeft: 198 dagen. Daarmee is de looptijd in deze provincie ruim 8 maanden korter dan de looptijd in hekkensluiter Flevoland (453 dagen).

Buitenstate laat vanaf nu deze cijfers ieder kwartaal samenstellen. Buitenstate Makelaars is een samenwerkingsverband van gespecialiseerde makelaars in het buitengebied, er zijn momenteel 17 NVM makelaars bij aangesloten.

Noot voor redactie:
Meer informatie via Buitenstate Office, Linda Huisman, T 06 44 54 38 15.


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht