De (belastingen op) energierekeningen rijzen de pan uit, terwijl de subsidiekraan langzaam dicht gaat. Zo verdwijnt de salderingsregeling voor eigenaren met zonnepanelen de komende 2 jaar. Buitenstate geeft tien tips om de energierekening ook in de toekomst zo laag mogelijk te houden.
- Begin bij uw gedrag: douche korter, zet de kachel wat lager, doe deuren dicht, draai pas een was of een vaat als de machine vol is en doe het licht uit als u de kamer verlaat.
- Koop zuiniger apparatuur als het tijd wordt oude te vervangen. Een koelkast met een A+-label verbruikt twee keer zoveel stroom als de huidige A+++-koelkast.
- Voorkom sluipverbruik (een gemiddeld huishouden is er jaarlijks € 90 aan kwijt) door apparaten niet op stand-by te laten staan.
- Isoleer uw huis. Verwarming is bij de meeste huishoudens de grootste kostenpost op de energierekening. Kijk op www.milieucentraal.nl wat isolatie kost en oplevert en begin klein: tochtstrips en radiatorfolie zijn te koop voor een paar euro.
- Maak een berekening: zijn zonnepanelen de moeite waard? De Vereniging Eigen Huis heeft een Collectieve Inkoop Zonnepanelen. Voordeel is ook dat Eigen Huis een erkende leverancier selecteert en vooraf een inspectie geeft van uw dak. Als dit niet geschikt is voor zonnepanelen, krijgt u het inschrijfgeld van 150 euro terug.
- Voelt u niet zoveel voor zonnepanelen of is uw dak ongeschikt? Ongeveer de helft van de huishoudens in Nederland bespaart geld (gemiddeld 300 euro per jaar) bij overstap naar een andere energieleverancier. Wilt u dat? Zorg dan dat u uw huidige tarieven voor stroom en gas en de voorwaarden van uw huidige contract bij de hand heeft. Let op dat u geen boete hoeft te betalen als u overstapt (kijk daarvoor in uw contract). Check prijsvergelijkers (als gaslicht.com) voor een goedkopere leverancier.
- Een LED-lamp verbruikt 85% minder stroom dan een gloeilamp: vervang dus langzaam maar zeker alle gloeilampen door een LED.
- Neem een zonneboiler. Tot 2021 kunt u nog subsidie krijgen. Een zonneboiler voor 4 personen kost ongeveer 3.300 euro. De subsidie voor zo'n boiler is ongeveer 1.100 euro. De exacte bedragen per zonneboiler staan op RVO.nl.
- Let bij uw keuze voor apparaten op het vermogen, dit staat aangegeven in W of watt. Onnodig hoog vermogen zorgt voor onnodig veel elektriciteitsverbruik. Met een losse energiemeter of een andere energieverbruiksmanager kunt u het verbruik in kilowattuur (kWh) van een apparaat precies meten.
- Doe de Energietest op Milieu Centraal en kijk waar en hoe u nog meer kunt besparen.
Salderingsregeling voor zonnepanelen
De salderingsregeling voor zonnepanelen gaat verdwijnen, maar zal de komende 2 jaar (tot 2021) nog werkzaam zijn. Al in juni 2018 kondigde minister Wiebes de opvolger aan voor de salderingsregeling voor zelf opgewekte zonne-energie. Dat zou een terugleversubsidie moeten worden met een verlaging van de energiebelasting. De terugleversubsidie is een vergoeding voor de stroom die aan het elektriciteitsnet is teruggeleverd. Momenteel is er nog veel onduidelijk over de salderingsregeling en/of de terugleversubsidie. Houd de Buitenstate Nieuwsbrief in de gaten: we houden u op de hoogte!
Meer informatie over dit onderwerp?
Het contactformulier wordt verstuurd…
Foutje
Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.
Bedankt!
Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.
> Terug naar het overzicht