De huidige trend in Nederland is om niet meer in het weiland te bouwen, maar ín de stad. Maar de inzet op deze zogeheten ‘inbreiding’ loopt tegen zijn grenzen aan. Bouwen in de stad duurt lang en betreft vaak vervallen locaties waarop voorheen industrie- of bedrijfsterreinen gevestigd waren. Dat maakt de bouw nog duurder en ingewikkelder dan het al was vanwege het uitkopen en verwerven van grond. De aanhoudende stijging van de vraag zorgt ervoor dat het buitengebied (nu al) weer in beeld komt, terwijl slechts enkele jaren daar openlijk afstand werd genomen.

Eén en ander heeft ook te maken met de eisen van de kopers. Een gezin met kinderen wil een huis met een tuin, vrij uitzicht en ruimte. Ondanks het feit dat de stad als woonlocatie populairder is geworden, blijven dat elementen die alleen woningen in het buitengebied kunnen bieden. Vooral jonge gezinnen en dertigers trekken naar randgemeenten naast het stedelijk gebied of kiezen voor de openheid van een woonboerderij in het buitengebied.

Oplopende woningtekorten

Uit een recent onderzoek van ABF Research – waar in het zogeheten Primos-onderzoek jaarlijks de demografische ontwikkelingen schetst - blijkt dat in 2019 het woningtekort is opgelopen tot 190.000. In de jaren daarna neemt het tekort iets af, maar zijn er nog steeds ruim 170.000 woningen te weinig op de markt. De komende jaren moeten er telkens minimaal 80.000 extra woningen gebouwd worden. De afgelopen jaren lag het gemiddelde aantal nieuwbouwwoningen net iets onder de 55.000 per jaar. Uiteraard kan dit niet allemaal worden opgevangen door bebouwing in het buitengebied, immers dat blijft zijn agrarische karakter behouden. Echter zullen randgemeenten van grootstedelijke gebieden vaker worden ‘aangesproken’ voor het huisvesten van de nieuwbouwwijken. Omdat in die plaatsen ook maar beperkte ruimte is, zal dit in veel gevallen ten kosten gaan van aangrenzende gronden in het buitengebied.

Neveneffecten

Dit kan voor de huidige bewoners het volgende betekenen: minder cultuurgronden voor agrarische activiteiten, meer woonobjecten in hun directe omgeving en  - tot slot nog een positief gevolg – hogere marktwaarde voor hun huis vanwege een toenemende vraag naar ‘een huis met ruimte en een tuin’. Al deze effecten zijn min of meer speculatief en krijgen te maken met bestemmingsplannen, vergunningstrajecten en andere beperkingen regelgeving. Maar één ding staat als een paal boven water: binnenstedelijk bouwen lost de woningvraag van de komende decennia niet op.

Wilt u meer weten over wonen in het buitengebied of heeft u vragen over de waarde van een vastgoedobject in het buitengebied? Neemt u dan contact op met één van onze adviseurs. Zij zijn gespecialiseerd in vraagstukken over landelijk wonen. Wij bekijken graag uw persoonlijke situatie voor een gedegen stappenplan richting een succesvolle aan- of verkoop.


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht