Afgelopen week trokken honderden boeren met hun trekkers vanuit het hele land naar Den Haag om op het Malieveld te protesteren. De gemeente Den Haag had in eerste instantie toestemming gegeven voor de komst van 75 trekkers, maar dat werden er dus vele malen meer. De boeren vragen met het protest aandacht vanuit de politiek voor de agrarische sector. Het imago van de landbouw is dusdanig vertroebeld dat boeren uit de diverse sectoren inmiddels worden afgeschild als dierenmishandelaars en milieuvervuilers met als gevolg steeds striktere wet- en regelgeving.

Het gaat hierbij om zaken als de stikstofcrisis, fosfaat- en fijnstofreductie, maar ook inkrimping van de veestapel en het beleid rondom gewasbeschermingsmiddelen. De boeren willen wetenschappelijke metingen en feiten, want ze hebben momenteel het gevoel dat er beleid wordt gevoerd op basis van emotie en populisme. De deelnemende boeren hebben zich verenigd in Agractie en ook nu nog zijn er veel boeren die protestuitingen langs de wegen plaatsen of online de discussie blijven voeren. Zonder akkerbouwers, veeboeren en vissers komt er geen eten op tafel is de boodschap en een andere veel gehoorde leus is: ‘Kaas en friet krijg je zonder boeren niet’.

Boeren en burgers

Alles draait om waardering en het verkleinen van de kloof tussen boeren en burgers, waarbij vooral minister Schouten en minister-president Rutte het moeten ontgelden. Naast de vredelievende protestactie in Den Haag werden er op 1 oktober ook agrarische producten aangeboden op scholen, om zodoende ook scholieren te laten zien waar boeren dagelijks hard aan werken.

Bedrijfszekerheid

Het onbegrip en de kabinetsmaatregelen zorgen ervoor dat veel opvolgers het laten afweten. Het buitengebied staat in zijn totaliteit onder druk doordat het steeds moelijker wordt om in de diverse sectoren winstgevend werk af te leveren. En daarmee komt er ook druk te staan op de woningen, schuren, stallen en andere vastgoedobjecten in het buitengebied. Want de bedrijfsonzekerheid die optreedt door wet- en regelgeving zorgt ervoor dat men sneller gaat nadenken over verkoop, herbestemming of bedrijfsbeëindiging. Wilt u meer informatie over de gevolgen voor uw agrarisch bedrijf of woning in het buitengebied? Of wilt u juist uw situatie uitleggen voor het nemen van passende maatregelen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op, dan kijken we samen naar de huidige feiten en de toekomst.


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht