Prijzen stijgen snel en biedingen op of boven de vraagprijs komen steeds meer voor. Calcasa analyseerde variabelen op gemeenteniveau en maakte een vergelijking tussen nu en de vorige piek rond 2007-2008. Dan blijkt niet alleen dat in de laatste 15 jaar niet in zoveel gevallen is overboden, maar ook dat bieden boven de vraagprijs veel wijder is verbreid: het is niet alleen een fenomeen uit de Randstedelijke gebieden, maar zeker ook uit de meer landelijke regio’s.

In het tweede kwartaal van 2017 wordt 28% van de transacties voor of boven de vraagprijs verkocht (zie bovenstaande tabel). Voor de kredietcrisis, tijdens de vorige piek in 2007-2008, lag dit aandeel met 9% een stuk lager. Tien jaar geleden werden vooral in Amsterdam en Utrecht woningen voor of boven de vraagprijs verkocht. In 2017 is dit fenomeen veel wijder verspreid: naast Amsterdam (79%) en Utrecht (65%) is dit ook voor meer dan de helft van de transacties het geval bij steden als Groningen (64%), Haarlem (63%), Amstelveen (62%), Almere (62%), Zaanstad (58%), Amersfoort (52%) en Leiden (51%). 

Prijsstijgingen zijn als een olievlek

Onderstaande figuur zet de jaar-op-jaar prijsverandering van het huidige kwartaal af tegen die van tien jaar geleden. De kaart laat zien dat prijsstijgingen van meer dan 6% veel wijdverbreider zijn dan in 2007. Wat verder opvalt, is dat de prijsstijgingen zich als een olievlek lijken uit te breiden. De forse prijsstijgingen zijn gestart in de steden Amsterdam en Utrecht, gevolgd door Rotterdam, Groningen, Den Haag, Breda, Eindhoven, Enschede, Arnhem en Nijmegen. De gemeenten rondom dit soort steden volgen nu deze ontwikkeling. 


Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht