De WOZ-waarde die u recent heeft ontvangen, is de geschatte marktwaarde van uw woning op de waardepeildatum (1 januari 2013). Op deze waarde zijn meerdere belastingen en heffingen gebaseerd. Omdat bij vrijwel iedere woning de kredietcrisis merkbaar zal zijn, zal de waarde van uw woning eerder zijn gedaald dan gestegen. Is dit niet het geval, onderzoek dan of bezwaar kan lonen.

De WOZ (wet Waardering Onroerende Zaken) is de grondslag voor de eigenwoningforfait, onroerendezaakbelasting, rioolheffing, watersysteemheffing, erf- of schenkbelasting. De gemeente stelt de marktwaarde vast en baseert die op ligging, inhoud- en oppervlaktegegevens. De gemeente maakt daarbij gebruik van zogenoemde ‘referentiepanden’ woningen in uw omgeving die rond de waardepeildatum zijn verkocht en dus een indicatie (zouden moeten) geven van de marktwaarde. Vele huiseigenaars zullen de WOZ waarde de afgelopen jaren hebben zien dalen. Volgens de waarderingskamer is de gemiddelde woningwaarde in 2013 weer met 5,4% gedaald ten opzicht van de vorige WOZ beschikking. Daarnaast zijn er vele factoren drukkend die u wellicht niet in eerste instantie zou verwachten. Bijvoorbeeld overlast door parkeren, door lawaaiige buren, hoogspanningsmast of een UMTS mast binnen 175 m vd woning. Bezwaar maken tegen uw WOZ waarde kan dus behoorlijk lonen.  

Zelf of met hulp?

U kunt zelf of met hulp van WOZ-specialisten binnen zes weken na dagtekening bezwaar maken tegen de geschatte WOZ-waarde. Als u door omstandigheden uw bezwaar binnen deze zes weken niet voldoende kan onderbouwen, dan kunt u binnen deze termijn ook een pro formabezwaarschrift indienen. U maakt dan bezwaar, maar de onderbouwing volgt later. 

Vereniging Eigen Huis heeft veel werk gemaakt van bezwaar maken tegen de WOZ. U vindt op de site (wwww.eigenhuis.nl) een WOZ calculator, waarmee u kunt doorrekenen hoeveel u bespaart, maar ook een WOZ web publicatie, een online seminar en voorbeeld bezwaar brieven.



Meer informatie over dit onderwerp?


Het reactieformulier wordt verstuurd Het contactformulier wordt verstuurd…

Foutje

Er ging iets mis op de server. Probeer het nog eens.

Bedankt!

Wij zullen indien nodig z.s.m. reageren.



> Terug naar het overzicht